Åman nätade när Leksand bröt poängtorkan mot FBK

Sedan han kom in och tog en ordinarie plats i a-laget har han närmat sig det där första SHL-målet i karriären.


När Färjestad gästade Tegera Arena var det han, Nils Åman, som höll sig framme och gav leksingarna ledningen vilket gav laget sin första poäng mot Färjestad den här säsongen.


Väl i förlängningen avgjorde Marcus Nilsson för gästerna.

Nils Åmans första SHL-mål (Video: C More)

Leksand behövde ta tre poäng fyra gånger om under de fyra omgångar som återstår av SHL:s grundserie, samtidigt som Linköping fick lov att gå nollat resten.


På samma bana skulle Leksand också behöva ta igen 27 mål i +/-. Med det sagt så är Leksand klara för kvalspel som avslutning av den här säsongen, men det hade vi också räknat med.


Vad finns det då att kriga vidare med dessa matcher som är kvar? Det handlar egentligen om två saker: Att behålla sitt numera fungerande spel och att fortsätta att hålla Oskarshamn bakom sig.


Efter 60 minuter hockey kan vi konstatera att Leksand lyckades med bägge i afton.


Åman i boxplay

Detta bland annat genom Nils Åman som tar för sig alltmer för varje ny omgång som han får vara med och spela. Denna afton bildade han en trevlig fjärdekedja ihop med Emil Heineman och Sebastian Wännström.


Men det var ingen av dessa som serverade honom sitt första SHL-mål.


I stället var det Matt Carey som i boxplay vann pucken högt och hittade över till Åman som med en kroppsfint fick ner Arvid Holm och kunde lägga in pucken i öppen bur.


Ett mål som ni ser här ovan.


Kvitterat kort därefter

Leksand stod för en bra förstaperiod och vann skotten till sist med 10-8. En period som skulle följas upp med en ännu bättre mittakt från masarna.


Där fick man jaga ett nytt ledningsmål efter att Aleksi Mustonen avslutat ett vackert anfall och kvitterat till 1-1 för Färjestad fyra minuter från slutet av den första tredjedelen.


Den andra perioden gick som sagt klart till Leksand på poäng. Man vinner skotten med 15-5, men trots det har man dock svårt att komma till riktigt kvalificerade målchanser.


I den tredje var det ett Leksand som gick för ett seger mål allra mest, men Holm i gästernas mål var bra och likaså Axel Brage i hemmakassen.


Oskarshamn förlorade

Matchen till förlängning där Leksand hade chanser att avgöra. Både Daniel Gunnarsson och Spencer Abbott hade fria skottlägen framför mål men utan att hitta nätet.


I stället kunde SHL:s huvudsakliga poängkung i Marcus Nilsson göra sin andra poäng för kvällen när han fick pucken utanför offensiv blå, utmanade Johan Fransson samt Jon Knuts och två sekunder senare hade han tagit sig förbi på kanten och satt pucken i nät, 1-2.

Målskytten Nils Åman. | Foto: Jessica Ström

Leksand tog en poäng samtidigt som Oskarshamn förlorade mot HV71 i smålandsderbyt med 5-3. Det betyder att dalalaget utökar sitt avstånd till jumbon med en poäng och har ny fyra poäng att gå på med tre omgångar kvar att spela:


Omgång 50:

Brynäs - Leksand

Oskarshamn - Rögle


Omgång 51:

Örebro - Leksand

Oskarshamn - Brynäs


Omgång 52:

Leksand - HV71

Linköping - Oskarshamn

Matchfakta

Leksand - Färjestad 1-2 (1-1, 0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Skott: 10-8, 15-5, 12-11, 2-5)

Utv-min: 6-4 (4-2, 0-2, 2-0, 0-0)

Publik: 5198 (Tegera Arena)


1-0 (08.13) Nils Åman (1) (Carey) BP1

1-1 (15.54) Aleksi Mustonen (Johansson, Nilsson)


Inga mål i den andra perioden


Inga mål i den tredje perioden


1-2 (63.53) Marcus Nilsson (Bäck, Erixon)