0-4 efter 20 minuter förstörde kvällen: ”Influensa allihopa”

Uppdaterad: jan 24

Lika fritt och obehindrat som vattnet från Siljan rinner under sina broar, sköljde Djurgården fram i Tegera Arena. Redan efter en kvart hade Juvonen fått nog vid 0-3.


Innan den första perioden var över stod det 0-4. En ledning som gästerna kontrollerade fram till tre säkra poäng och i takt med att segrarna rullar in i Östergötland är det nu fyra poäng upp till säker mark för masarna.


– Vi var väldigt passiva och det såg ut som att vi hade influensa allihopa. Det såg väldigt underligt ut, säger Melin till C More.

Deppigt i Leksand. | Foto: Jessica Ström

”Vi ska vara med från start"

”Vi ska bygga vidare på vår tredjeperiod mot Oskarshamn”

”Vi har en bra känsla i laget”


Ibland kan man verkligen fråga sig om det bara är floskler det handlar om från spelare och ledare inför matcherna, eller om det man säger innehåller någon slags sanningshalt.


För det var inte ett Leksand som var med från start mot Djurgården. Man byggde inte vidare på sin fina tredjeperiod nere i Oskarshamn och utåt såg det inte ut att vara någon vidare känsla i laget då ingen såg ut att vilja vara på isen.


Och när Juvonen då visade sig vara mer än mänsklig i kväll, ja då var matchen över redan efter 15 minuter. Vid första målet släpper finländaren sin första stolpe, vid det andra tappar han pucken och vid det tredje lämnas Dick Axelsson ensam framför honom och kan lirka in 0-3.


Då fick Juvonen nog och Axel Brage klev in i kassen.


”På tok för bekväma”

Innan perioden var över hade även Brages nolla spräckts efter att Leksand åter tappat pucken i mittzon och gästerna ställt om spelet. Tre-mot-en med Brage skickades pucken upp i taket och DIF hade med sig en ledning på fyra mål till den första vilan.


– Vi är på tok för bekväma där ute. Vi slarvar efter linjerna där de är sylvassa där de får vända spelet. Det gäller att komma upp i jobbet då det är 40 minuter kvar, sade en missnöjd lagkapten i Martin Karlsson till C More och fortsatte:


– Vi kan inte släppa till chanserna som vi gör heller och sätta våra målvakter i dåliga situationer. Vi måste upp flera snäpp för att vinna här i kväll.


Upp i nivå kom Leksand i den andra perioden. Dels för att man själva var bättre, men också för att Djurgården med fyra mål att gå på tillät Leksand att hålla mer i pucken.


Chanser skapade man också, men utan att göra mål. Efter två perioder hade Leksand skjutit 31 skott utan att spräcka Karri Rämös nolla.


Faktum var att Leksand så långt fortfarande inte hade gjort mål på DIF den här säsongen – på sju spelade perioder mellan lagen. Tidigare hade det varit Niklas Svedberg som stått i vägen, nu var det Rämö som var monstret.


”Hänt större mirakel”

Mattias Ritola var en av Leksands bästa spelare i den här matchen. Han var fåordig och frustrerad i C More efter 40 minuter.


– Första perioden är bedrövlig, vi vinner inte en närkamp på 20 minuter. Den andra är bättre men vi gör inga mål. Men det har hänt större mirakel än att göra fyra mål på 20 minuter.


Ett mirakel behövdes för Leksand.


Djurgården var på bortaplan och där finns det inga ”krav” att spela vacker hockey i en tredjeperiod när man leder med fyra mål. Visst stack Stockholmarna upp när man fick chansen, men man bjöd inte Leksand på någonting alls.


Det var i den andra perioden som Leksand skulle ha gjort match av detta. Där skapade man chanser, fick ett para chanser i numerärt överläge, men man är för dåliga när det kommer till avslut och effektivitet.


Sena reduceringar

Vi var inne på att Ritola var bra igen. Därför var det talande att det till sist var han som spräckte Djurgårdsnollan för den här säsongen för masarnas del.


Han fick pucken mellan tekningscirklarna och var något leksingarna behöver vara oftare: Klinisk. Detta när han hittar maskorna intill det första krysset. 1-4.


Under slutminuterna fick Leksand powerplay och då reducerade Mattias Karlsson från blålinjen. Kapten Karlsson stod för ett bra jobb framför målet, Rämö såg ingenting och då var det öppet vid den bortre stolpen. 2-4.


”Influensa allihopa”

Men då återstod det bara 1,5 minut att spela och närmre än så kom inte Leksand. Roger Melin var både besviken och nöjd efteråt, beroende på vilken del av matchen han pratade om.


– Tredjeperioden är helt okej där vi krigar på och vill avsluta matchen på ett bra sätt. De två sista perioderna får vi ta med oss till nästa match. Det är svårt när man hamnar i ett 0-4-underläge att ta ikapp det mot ett så bra lag som Djurgården.


Vad hände i första?

– Ingen aning. Vi var väldigt passiva och det såg ut som att vi hade influensa allihopa, det såg väldigt underligt ut, säger Melin.


Samtidigt som Leksand förlorade i kväll vann Linköping hemma mot Rögle. Det innebär att Leksand nu har fyra poäng upp till LHC närmast ovanför strecket.


Härnäst väntar dubbla bortamatcher för Leksand mot Växjö och Färjestad innan Frölunda kommer till Tegera Arena nästa lördag.

Matchfakta

Leksand - Djurgården 2-4 (0-4, 0-0, 2-0)

Skott: 37-24 (15-14, 16-7, 6-3)

Utv-min: 0-16 (0-12, 0-2, 0-2)

Publik: 5733 (Tegera Arena)


0-1 (01.58) Tom Nilsson (Josefson, Berglund)

0-2 (08.02) Manuel Ågren (Nilsson, Josefson)

0-3 (13.43) Dick Axelsson (Strandberg, Bergfors)

0-4 (17.07) Sebastian Strandberg (Holtz)


Inga mål i andra perioden


1-4 (50.32) Mattias Ritola (5) (Zackrisson)

2-4 (58.25) Mattias Karlsson (Gunnarsson, Knuts) PP1

Läs mer: Matchens femma mot Djurgården