Analytikern: Leksand borde gjort lika många mål som FBK

Att Leksand har haft problem med målskyttet den här säsongen har inte undgått någon som följt laget. Detta blir än tydligare via C More och Hockeylabbets siffror.


Det är analytiker Erik Wilderoth som plockat fram siffror för ”expected goals” på de 14 SHL-lagen.


Där kan vi se att Leksand har lika många förväntade mål utefter kvalificerade målchanser som Färjestad under säsongen i spel fem-mot-fem.

Tornberg, Oldén och Wilderoth (C More)

Leksand är efter 38 spelade omgångar jumbo i SHL.


Det finns många parametrar i varför man ligger där man ligger, men en stor del i det är förstås målskyttet. Någonting som ishockey först och främst går ut på.


Där har Leksand varit för dåliga och det har inte undgått någon som tittat på SHL den här säsongen.


I magasinet ”Hockeylabbet” via C More har analytiker Erik Wilderoth plockat fram konkreta siffror kring detta.


Det är siffror som berättar att Leksand förväntas ha gjort lika många mål den här säsongen i fem mot fem som Färjestad har gjort – trots att man har gjort hela 31 färre än Karlstadslaget.

Via ”expected goals” som mäter målchanser och sannolikheten över att dessa chanser borde innebära att pucken tar sig över mållinjen, underpresterar Leksand grovt.


Det är bara Linköping som är snäppet sämre på att göra mål än Leksand, sett till de kvalificerade målchanserna man har skapat.


Samtidigt kan vi se att Leksand, som gjort 50 mål i fem-mot-fem, har en ”xG” på 73,5 – vilket är nära på samma siffra som Färjestad har den här säsongen, nämligen 73,5.


”Luktar kvalitetsskillnad”

Skillnaden mellan lagen är vad vi var inne på tidigare. Att Leksand har gjort 50 mål i spelformen – medan Färjestad överpresterar starkt och har gjort 31 fler och totalt 94.


– Det luktar kvalitetsskillnad mellan dessa lag och spelarna i dem, säger Wilderoth.


Detta säger lite om Leksands ineffektivitet, men man kan också välja att se glaset som halvfullt. Detta om man väljer att se det positiva i att man faktiskt tar sig fram till bra kvalificerade målchanser.


Spelar man därför på samma sätt framöver, men sätter puckarna, är det mycket som talar för att målskyttet borde släppa för Leksand.


Se hela programmet från Hockeylabbet här.