Brage stekhet när Leksand vann på Hovet

Med ett blåvitt hav på läktarna och en stekhet Axel Brage mellan stolparna på Hovet vann Leksand den första playoff-matchen mot AIK.


Jon Knuts och Martin Karlsson gjorde målen när Leksand vann med 2-1. Nu väntar match två i Tegera Arena under söndagen.

När stockholmarna svek och bara hade köpt 3500 av biljetterna innan de släpptes för allmänheten, var det mycket som talade för att leksingarna skulle köpa upp många plåtar av de som var kvar.


Det är ändå ett märkligt beteende. Att svika sitt lag när de behöver sina supportrar som allra mest. Leksingarna tog över på läktarna och dominerade i stort sett matchen igenom.


Men det kanske är så när man i grunden och i första hand är en fotbollsförening och försäsongsbollen har börjat rulla.


På isen var Leksand inte direkt lika dominerande, men man fick en väldigt bra start. Efter ett par bra AIK-byten, kunde Jon Knuts hålla sig framme och stöta in gästernas ledningsmål.


Då var vi bara i den andra spelminuten.


Därefter var det väldigt mycket Axel Brage mot AIK. Visst hade han sitt försvar med sig, men inte minst under den andra perioden var det väldigt mycket spel mot de blåvitas mål.


Har motbevisat oss

Men Leksandsmålvakten har verkligen kommit in i den där härliga zonen som målvakter vill befinna sig i. Den när man har med sig sin målram, när man räddar även utan att veta om det och där returer stannar i magplattan eller dylikt utan att studsa ut igen.


Han är stekhet Brage och har motbevisat många, även oss på Blåvita Krigare. Vi har många gånger i podcasten varit inne på att Leksand kommer att behöver en ny målvakt om man ska kunna gå hela vägen.


Nu har man inte gått hela vägen ännu och kritiken har ändå varit befogad under säsongen, men detta lyft som Brage gjort kring sitt spel är ändå oerhört imponerande.


Mot slutet kändes det inte riktigt som att AIK hade krafterna att nå en kvittering. Men det var oerhört nervöst hela vägen in i mål. Detta trots att Kapten Karlsson – via en AIK-spelare – kunde valla in 2-0-målet i den öppna kassen.


För det kom en AIK-reducering med 35 sekunder kvar att spela. Därefter kunde dock Leksand – med Martin Karlsson och Jon Knuts, kvällens målskyttar – döda tid och vinna det första mötet med gnagarna.


Nu vänder serien som sagt mot Tegera Arena i morgon, söndag. Då är det dags för Leksand att spela sin andra hemmamatch i denna korta playoff-serie.


Med 7650 personer tror vi att Leksand sköljer över AIK och löser detta, bara fokuset finns där och jobbet görs. Visst längtar man redan tills pucken släpps? Söndag, klockan 15.00.


Matchfakta AIK-LIF 1-2 Skott: 37-19 (14-7, 11-5, 12-7) Utv-min: 2-4 (0-0, 0-2, 2-2) Publik: 5930 (Hovet) 0-1 (02.35) Jon Knuts (11 Karlsson, Enock) Inga mål i den andra perioden 0-2 (58.30) Martin Karlsson (utan assist) öppen kasse 1-2 (59.25) Mathias From (Weigel) 6-mot-5