Brynäsaren Anna samlade in 10.000 kr till Tobias Forsberg

Brynäsaren Anna Lewin startade en insamling på en Brynässida på Facebook till Tobias Forsbergs stiftelse som Leksands IF arbetar på att starta.


Och på under ett dygn hade hon tillsammans med andra supportrar till Gävlelaget, samlat in över 10.000 kronor.


– Vi måste visa att när något sånt här hemskt händer finns det inte några lagfärger, säger Lewin till Blåvita Krigare.

Tobias Forsberg i ett möte med Modo.

Det var i slutet av förra veckan som Tobias Forsberg med egna ord berättade om olyckan och hur hans liv förändrats efter mötet med Almtuna den 26 december.


Forsberg dundrade in i sargen med huvudet före och blev liggandes kvar på isen.


Häromdagen berättade Tobias om känslorna och det faktum att han är förlamad från bröstet och nedåt, att han spelat sin sista ishockeymatch och att han nu förbereder sig mentalt för ett liv i rullstol.


I samband med denna text från Tobias, skrev också Leksands IF att en stiftelse kommer att startas i Tobbes namn, där pengarna oavkortat kommer att gå till Tobbes rehabilitering.


Det var där Anna Lewin såg sin väg in till att kunna hjälpa.


– Jag är född Brynäsare, men det spelar ingen roll hur mycket Brynäs du är, så finns det alltid en hatkärlek till Leksand. Jag tycker inte att SHL är nånting utan att vi får ha Leksand och fightas med för jag älskar de matcherna, inleder Anna Lewin och fortsätter:


– Så man följer Leksand då det finns en syskonkärlek där och när den här olyckan inträffade såg jag det på Nyheterna. Och när jag såg en sådan fruktansvärd olycka, då kände jag bara att det var hemskt och än värre när han låg kvar så länge på isen.


Hur gick tankarna därefter? – Efter det har jag tänkt på det där massvis med gånger och jag har försökt hitta information, men det enda man har fått veta är att det inte finns så mycket att säga. Men när jag sedan fick läsa att det var så illa som man befarade, att han är förlamad från bröstet och nedåt, höll jag på att kräkas.


– Jag funderade då över hur vi Brynäsare ska kunna visa att det i det här hemska inte finns någon lagfärg. Det här är så fruktansvärt vidrigt, att den där pojken ska behöva bli skadad för livet. Vi måste visa att, när något sånt här hemskt händer, finns det inte några lagfärger och inget hat. Utan vi måste i stället visa att hela hockey-Sverige går ihop gemensamt och visar att det i första hand handlar om människor.

”Trots att vi är Brynäsare och han är leksing så älskar vi honom”

Det var då Anna fick idén att starta en insamling. Och hon kunde aldrig anat vilket gensvar hon skulle få från andra Brynäsare.


– Jag tänkte då att jag skulle testa att skriva ut på en aktiv Brynässida på Facebook. Tanken var att vi kunde bidra med 20 kronor var så att vi kunde skicka en blomma till Tobias och visa att vi tänker på honom. När jag hade klickat i väg inlägget tänkte jag att jag kanske gör bort mig, de andra Brynäsarna kanske inte alls är som mig.


– Jag började snabbt fundera på om jag skulle ta bort inlägget, men då började det rassla in 20 kronor på min Swish. Jag hade volymen på i telefonen, så det lät bara ”pling, pling, pling, pling” hela tiden. Då kändes det väldigt bra då vi nu kunde köpa en fin blombukett. Men sedan tog det bara en timme så hade vi 3000 kronor och jag tänkte att det här blir en jäkligt stor blomma.


Och när det bara kom in mer pengar...? – Jag fick då omvärdera den här summan och tänkte då att vi skickar pengarna till stiftelsen och sedan köper vi en blomma för pengarna som blir över. Jag behövde inte fråga igen om någon ville skänka pengar, utan när vi var uppe i 9620 kronor skrek jag ut på Facebooksidan att ”nu lägger jag på 400 kronor, så jag kan skriva att vi har 10.000 kronor!”


– Det finns inte en krona i världen som kan få upp Tobias på skridskor igen och det är inte det som detta handlar om. Utan det är så läckert att visa att trots att vi är Brynäsare och han är Leksing, så älskar vi honom. Och när nånting sådant händer ska man stå upp för varandra och visa att lagfärgerna är utsuddade och att det bara finns kärlek.


Anna säger att pengar inte kan få tillbaka Tobias på fötter, men att hon ändå hoppas att pengarna kan komma till användning och att Tobias framför allt känner att han har ett stort stöd även utanför Dalarna och Leksand.


– Det är ungefär 400 personer som jag Swishat, så totalt handlar det nu om 10.280 kronor totalt. Sedan är det väl så också att 10.000 kronor är ingenting egentligen, men det är i alla fall ett starkt sätt för oss att visa att vi är 400 stycken som har skickat i väg den här tjugan som visar att vi tänker på honom.


– Pengarna kanske kan gå till något bra i hans rehabilitering eller så. Känslan var viktig, att vi inte står tysta och ser honom förfalla, utan att vi ställer oss upp och pushar på.


”Ska bli underbart!”

Avslutningsvis hinner vi prata lite om det sportsliga och Anna berättar att hon verkligen ser fram emot att möta Leksand igen.


– Det ska bli underbart! Jag som är född Brynäsare, det är ungefär som när jag ser Sverige mot Finland, relationen jag har till Leksand. Det här är som att drabbas lite som ett syskon.


Mora gav inte samma känsla? – Nej, det var inte riktigt samma känsla där, jag kan inte rå för det. Det kanske är lite fult att säga, men jag vet inte om jag nånsin har haft några känslor för Mora någon gång. Utan det är Leksand och så har det alltid varit. Samtidigt har jag så många kompisar som håller på Leksand och det är så jäkla roligt att retas.


– Nu fick ni igen käften på oss att ”haha, nu är vi tillbaks igen!”. Och det är ingenting jag sörjer, utan det är verkligen någonting jag ser fram emot när den kör igång!


Läs mer: Tobias Forsberg: ”Förlamad nedanför bröstet”

Nytt kontrakt för Axel Bergkvist


Amerikanska backen blir kvar i Leksand

Spelare efter spelare lämnar Leksands damlag


Lyssna: Blåvita Krigare's podcast