En ny krigare föddes och lade grunden till viktig seger

David Lundmark.


Så heter 19-åringen som i kväll stångade sig in i många blåvita hjärtan efter att ha gjort sitt första a-lagsmål – i sin första a-lagsmatch. Det lade grunden till 2-1-segern över Modo.

David Lundmark efter sitt krigarmål.

Det finns debuter. Och sedan finns det debuter.


Efter en mållös förstaperiod, stod klockan på 15.48 i mittakten när David Lundmark forcerade fram mot mål, såg en lös puck bakom Linus Lundin i gästernas mål efter ett avslut från Porsberger.


Han får snabbt två rödklädda spelare på sig, men denna 19-årige pansarvagn gick inte att stoppa. Han skulle i sin första match kriga in sitt första mål för Leksands a-lag (se här).


Och glädjen efteråt tog en tillbaka till hur Tobias Forsberg firade sina mål under tidigare säsonger (lite lugnare numera va?). Armarna i luften, skridskor som lämnade isen för att sedan landa i en stor kram med lagkamrater. Vackert var det!


Läste på Twitter från Carl Larsson att David Lundmark skriver in sig till ett rätt skönt gäng som tidigare gjort mål i sina första a-lagsmatcher för Leksands IF.


– Det går inte att beskriva hur glad jag var. Det var bara en sådan lycka. Adrenalinet pumpade max i fem-sex minuter efteråt. Jag satt och skakade på bänken. Men det var roligt, säger Lundmark till DT efter matchen.


Krigare!


Vi hann knappt sluta le med Lundmark (okej, tre minuter hann gå med det kändes som att det hände direkt vid nästa nedsläpp) innan Porsberger – javisst! – klev fram och tryckte in 2-0 som om han haft självförtroendet i sitt målskytte på topp hela säsongen.


Han kom in från höger, tittade upp och tryckte upp pucken i det bortre krysset. Riktigt riktigt fint mål av Johan och det får man ändå ge honom: Han kan inte sluta skjuta och hoppas att han ska börja göra mål igen. Det är bara att kruta på och i kväll satt den i rätt maska.


Det kom en reducering lite för tidigt i den tredje perioden. Men Modo mäktar bara med sex skott i en period där man ska jaga poäng och då stannade det hela där: vid en mycket skön blåvit seger med 2-1.


Modo inkasserade sin fjärde raka förlust, den sjätte på de senaste sju matcherna och börjar sjunka i tabellen. Nu är Leksand fyra pinnar före dem, samtidigt som vi supportrar nu kan titta uppåt och haka på lagen där.


Det är två poäng upp till AIK på andraplatsen och fyra upp till IKO. Och så finns det folk som orkar klaga och säga att laget spelar dåligt och att vi inte har något i ett kval till våren att göra. Men det är en annan historia som vi kaaanske ramlar in på i nästa poddavsnitt.


Det är ju ändå tråkigt att Lundmark bara spelade 02.00 totalt. Det gör att han egentligen inte får något spelarbetyg nedan (05.00).


Men. Detta är en kväll för undantag. •••


Lite övriga tankar från den här matchen!


Fin första match Min högra hand och bättre hälft, Podd-Putte ni vet. Han var på plats i kväll. Men ni som hörde senaste avsnittet av podden vet att även dottern var på plats – och såg sin första match. Han kommer alltså framöver kunna berätta för dottern att; du och jag var på plats, där David Lundmark med dubbla röda ryggsäckar på sig, krigade in sitt första a-lagsmål, i sin första a-lagsmatch och lade grunden för den här segern. Det finns sämre första matcher, måste man ändå säga.


Domare Peter Lyth Jag tänker inte göra som AIK-Anton och skämma ut mig fullständigt, men domare Peter Lyth kunde väl fått ett lättare uppdrag som första match efter det som hände i fredags, än att döma detta heta möte i Dalarna. För det blev en grinig match och när halva speltiden var över, hade han tappat den. Många konstiga domslut åt bägge håll och en allmänt märkligt svajande nivå. Domare Lyth har det lite kämpigt just nu, så är det.


Axel Brage Han var tillbaka mellan stolparna och det enda som var tråkigt med det var att han inte fick hålla sin nolla intakt för det hade han förtjänat.


Modo skapade väl förvisso inte jättemånga farliga målchanser under kvällens gång, men Brage var ändå där och gjorde jobbet under en konstig match för en målvakt.


Grisen Björklund Henrik Björklund åkte på 2+10 när han tryckte till Lucas Nordsäter i ryggen en minut in i den andra perioden (se här).


Lucas lackar och ger igen. Är han kylig där får vi spela powerplay, men jag klandrar honom inte. Jag hade också lackat och hade inte kunnat hålla mig ifrån att brotta ner den före detta BIK-grisen.


Och när vi ändå talar om Powerplay... ... så hade det inte gjort någon större skillnad, eftersom att det är en spelform som Leksands IF just nu inte behärskar överhuvudtaget.


Nu kom 1-0 med en man mer på isen men det var mer tack vare pansarkryssningen David än att spelet gick så bra i PP.


Det ska dock sägas att spelet ibland i vissa stunder i numerära underlägen under kvällen fungerade bra och några vassa chanser skapades.


Men generellt är det fortsatt för svalt.


Och då är vi snart klara för i dag! Bara matchfakta och spelarbetygen kvar.


Det blev sannerligen en trevlig avslutning på helgen.


MATCHFAKTA Leksand - Modo 2-1 (0-0, 2-0, 0-1) Skott: 33-26 (11-9, 12-11, 10-6) Utv-min: 14-26 (4-0, 10-22, 0-4) Tekningar: 30-30 (6-4, 8-14, 16-12) Publik: 4913 (Tegera Arena) Inga mål i den första perioden 1-0 (35.48) David Lundmark (1) (Porsberger, Gunnarsson) 5-mot-4 2-0 (38.18) Johan Porsberger (2) (Immo, Nilsson) 2-1 (43.44) Jonathan Johnsson (Hedberg, Enström) SPELARBETYG 5) Landslagsklass 4) Väldigt bra 3) Bra 2) Godkänd 1) Underkänd X) För lite speltid 33. Axel Brage (4) 11. Martin Karlsson (3) 13. Jon Knuts (3) 19. Tobias Forsberg (2) 14. Oskar Lang (3) 25. Linus Persson (3) 24. Thomas Valkvæ (3) 10. Tor Immo (2) 27. Anton Karlsson (2) 15. Johan Porsberger (3) 12. Wilde Bröms (2) 17. Jesper Ollas (3) 9. Marcus Karlberg (3) 34. David Lundmark (X, 02.00) (3) 20. Mattias Karlsson (4) 8. Filip Johansson (3) 16. Daniel Gunnarsson (4) 7. Lucas Nordsäter (3) 4. Mattias Nilsson (3) 6. Axel Bergkvist (2) 23. Hugo Enock (3)