Fem spaningar: LHC-LIF 2-1

Leksand förlorar den viktiga matchen borta mot Linköping med uddamålet, 2-1.


Inför veckans start var det sju poäng upp till LHC över strecket för masarna, nu två omgångar senare är det 13. Här är fem spaningar från oss kring mötet i Östergötland.

Oerhört tung förlust mot LHC (Foto: C More)

1. Leksands uppspel

I den första perioden var det tydligast, även om det fanns med genom hela matchen. Leksands problem att hitta bra vägar till offensiv zon.


Ofta kom ett längre uppspel från back mot forward. Ibland gick pucken inte ens dit, men när den också gick rätt, fastnade man där. LHC kom med en första spelare i press och Leksand tog sig inte vidare därifrån.


Det tog för lång tid att ta nästa beslut och där måste Leksand bli bättre. Snabbare beslut kring var man ska göra av pucken. Spelare som inte varit vana vid SHL-tempot innan säsongen borde kommit dit nu.

2. Powerplay

Det var ett betydligt bättre powerplay från Leksands sida den här matchen än vad vi har sett tidigare. Ett bättre passningstempo och till rättvända klubblad.


Men – och det är ett ganska viktigt men: Avsluten som kommer är fortsatt för svaga. Antingen satt pucken utanför målramen, eller så nådde man inte fram.


Men det var ett steg framåt.

3. Janne Juvonen

Han fortsätter hålla hög klass och står för några riktigt vassa räddningar under matchen som ger Leksand en chans till att ta poäng.


Tråkigt nog för finländaren leder inte hans fina insatser till vidare många poäng. Detta var femte raka matchen utan poäng för Leksand. Ytterligare en lång förlustsvit...

4. Omdiskuterat segermål

Det visste vi inte då, men LHC:s 2-1-mål blev till sist matchvinnande. Målet man gjorde med sju sekunder kvar att spela av den andra perioden.


Det var ett mål som det ringdes på, men detta för att kolla om pucken styrts in via en sparkrörelse eller ej – och inte det faktum att spelaren är i målgården före pucken.


Vi hade fått för oss att sådant absolut inte var acceptabelt den här säsongen?

Observera att BVK tycker att detta är ett korrekt hockeymål. Men sett till hur det varit i SHL den här säsongen, ställer vi oss frågande till om detta ska godkännas.

5. Stjärnorna

Marek Hrivik var tillbaka i Leksands laguppställning och gick direkt in och gjorde skillnad. Inte med en massa poäng, men med sitt sätt att hålla i pucken och föra spelet. Oerhört nyttig.


Spencer Abbott gjorde Leksands mål i matchen och hade fler lägen till att näta. Är inte den snabbaste eller hårdast jobbande, men det finns tendenser till att Leksand kommer att få mer nytta av honom framöver – oavsett vad Wikegård tror.


Men samtidigt handlar det om att leda sina lag med poäng. Och då är det bara att titta på Broc Little. Han är stekhet och leder Linköping mot slutspel nu. Mål i sex matcher i rad. Det är fler än vad en stor majoritet av Leksands forwards gjort på hela säsongen.

LÄS MER: Wikegård totalsågar Abbott: ”Extremt överskattad”