Fem spaningar: LIF-RBK 2-5

Två vackra mål räckte inte för Leksand mot Rögle.


Det gör sällan det när ett lags både powerplay- och boxplay-spel fallerar. Det var 2-2 efter 40 minuter, men i den tredje var Rögle starkare och efter ett ledningsmål i PP kunde man till sist gå ifrån till en 5-2-seger.


Det mest glädjande i Leksand? ”Nyförvärvet”, Emil Heineman.

Emil Heineman imponerade. | Foto: Jessica Ström

1. Emil Heineman

Låt oss börja med det bästa först och inte göra som man brukar att spara det till sist. Heineman klev in på en ordinarie plats i Leksands a-lag i kväll och imponerade.


Denna 18-årige junior är inte bara teknisk och ett hot offensivt. Han är också fysiskt stark och svår att ta pucken ifrån. Han smällde gärna på när tillfället fanns och kändes som ett fräscht nyförvärv för Leksand.


För oss är han given i Leksands a-lag även framöver. Här nedan kan ni se en av flera auktioner han löste med pucken på ett bra sätt.

Heineman till Trkulja (Video: C More).

2. Vackra mål

Vi kan ta en punk till som var positiv från kvällens förlustmatch. Och det att Leksand gjord ett par riktigt vackra mål.


Så långt in i matchen, när Leksand gjorde 2-1 genom Ritola i mittperioden (Wännström gjorde 1-0 i första), såg det ut som att masarna var effektiva och tog vara på chanserna.


Det är inget som Leksand varit tillräckligt distinkta för att göra så många gånger denna säsong. Men både Wännström och Ritola avslutade fint.

Wännströms 1-1 (Video: C More)
Ritolas 2-1 (Video: C More)

3. Powerplay/Boxplay

Det är inget nytt att hockeymatcher avgörs mycket i ”special teams”. I Leksands fall handlar mycket om att man är med i matcherna, men har ett för svagt powerplay/boxplay.


På Rögles första två PP-chanser i matchen blir det mål. Detta samtidigt som Leksand inte lyckas alls i sina numerära överlägen i matchen. Självklart blir det då svårt att få med sig poäng.


Matchen står och väger när den går in vid 2-2 i tredje perioden. Rögle får ett powerplay och sätter 3-2. Dessförinnan har de hållit sig kvar i matchen via ett tidigare PP-mål.


Här måste Leksand bli bättre inför vad som komma skall efter grundserien.

4. För det blir kval...

Det kan vi konstatera nu.


Visst är det inte klart ännu, men då Linköping kvitterade i Gävle med 30 sekunder kvar och sedan vann i förlängningen, är det nu 15 poäng upp och det kommer inte Leksand fixa.


Om man inte redan har gjort det måste man lägga om fokuset nu. På de omgångar som är kvar av SHL-grundserien ska Leksand fokusera på att ta sig om Oskarshamn och att slipa på en hel del saker i sitt spel.


Det känns inte som att det finns en grundplan i någon del av spelet som det är i dag. Och det är oroväckande.

5. Försvarsspelet

Det sista vi konstaterar från kvällen är att försvarsspelet är ett minst lika stort problem som offensiven i Leksands spel. I alla fall denna afton.


Det är ihåligt, det tummas på saker det inte borde tummas på och med rätt marginaler hade Rögle haft en betryggande ledning redan efter den första perioden.


Där gjorde gästerna 1-0 och redan på tekningen därefter var man ett missat friläge ifrån att ha en tvåmålsledning redan efter tre minuter. Innan perioden var över hade man också två avslut i målramen på öppna avslutslägen man bjöds på.

Matchfakta

Leksand - Rögle 2-5 (1-1, 1-1, 0-3)

Skott: 30-34 (9-11, 13-10, 8-13)

Utv-min: 8-4 (0-0, 2-4, 6-0)


0-1 (02.30) Taylor Matson (Curran, Andersson)

1-1 (10.03) Sebastian Wännström (utan assist)


2-1 (23.24) Mattias Ritola (Göransson, Ahnelöv)

2-2 (26.21) Ted Brithén (Zaar, Hansson) PP1


2-3 (45.14) Dominik Bokk (Ryfors, Hansson) PP1

2-4 (54.01) Ted Brithén (Johannesson, Gelinas)

2-5 (57.25) Ted Brithén (Zaar, Curran) öppen kasse