Fjärde ledningsmålet höll för Luleå

Att jobba hårt räcker inte om man jobbar fel.


Leksand bjöd Luleå på för många chanser och på för stora ytor i egen zon. Minst en poäng för masarna var förvisso bara ett par minuter bort, men Luleå avgjorde sent på nytt slarv av dalalaget i egen zon.


Sjätte raka förlusten för Leksand efter 4-3-nederlaget i Luleå.

Leksand kom till matchen mot Luleå med ett minst sagt stukat självförtroende. Men ändå med en positiv energi som blandades med någon slags förhoppning om att det nu skulle vända.

Detta då laget hade fått mer rutin på backsidan i Mattias Karlsson och Philip Samuelsson som medverkade som ett nykomponerat backpar.


Vi kan säga redan nu att dessa herrar imponerade.


Och det inte ens adderat med tanken att de aldrig spelat match ihop tidigare, att det var ”Kolans” första match för säsongen och ”Philles” första match i Leksand någonsin. Utan det här backparet var genuint bra.


Någon som däremot hade en kämpigare kväll var Johan Fransson (-3). För så här, ”Frallan”... så här får det inte se ut när man jobbar hem – även om det är i sitt egna numerära överläge.

Kanske börjar det ta ut sin rätt för Fransson att spela halva matcherna, eller så var han helt enkelt helt färdig efter knappa minuten i powerplay.


Ska det se ut så här, spelar det ingen roll hur mycket eller lite rutin man har med på isen eller lämnar kvar hemma i Leksand.


Vacker kvittering

Något trevligare var dock att Leksand kunde plocka fram en fin kvittering. Man fick aldrig vara i ledning, men man släppte heller inte i väg Luleå utan bet i och krigade vidare.


Jonas Ahnelöv var tillbaka i Leksand igen och med risk att avslöja vem som får stjärnan av oss från den här matchen i ”matchens femma”, så var han riktigt, riktigt bra.


Det fanns några highlights från hans kväll och en av de vackrare var förstås när han vann tillbaka pucken i egen zon och serverade Marek Hrivik den här mackan.

Sedan är det viktigt att slovaken är så här pass klinisk som han är. Man får inte så många så här pass klara målchanser på bortaplan och då gäller det att nypa dit dem.


Marek också jättebra i kväll.


I den andra perioden kladdar Leksand med pucken och Luleå kan åter ta ledningen. Att få ut pucken ur egen zon är något LIF får jobba vidare på, att komma in i tempot. Att bli av med en sekund när man tittar upp och ska slå nästa passning.


Valkvæ värd kassen

Men åter, som vi var inne på, tar sig Leksand in i matchen igen. En annan spelare som var bra i kväll, Mattias Ritola, slängde en puck på mål och en annan värdig målskytt fick hitta nät.


Thomas Valkvæ-Olsen höll sig framme och vann en puck framför mål som han till sist fick över mållinjen. Då var det redan två gånger som Leksand hade jobbat ikapp ett underläge.


Valkvæ visade åter prov på den här fina sommaren han några gånger pratat om att han har haft. Att han är bättre tränad än han varit tidigare, att han orkar mer. Han var överallt och särskilt under första halvan av matchen.


Det enda målet Leksand släpper in där man själva inte är inblandade med eget slarv, är väl när Einar Emanuelsson gör 3-2. Han kommer in över blå, tittar upp och sätter pucken så mycket i krysset som man kan göra bakom Janne Juvonen.


Och åter var Leksand i ett underläge.


Den tredje perioden vinner Luleå när det kommer till skotten med hela 15-5. Man gick för ett 4-2-mål som kunde stänga kvällens drabbning, men Juvonen fick visa upp ett fint målvaktsspel.


Ahnelöv målskytt

När Leksand fick en tekning i offensiv zon med 11.24 på klockan i den tredje perioden fick vi bevittna något som såg ut som en variant.


Zackrisson vann tekningen bak till Ritola som avancerade inåt i banan och efter en macka – som var dränkt av smör – kunde Jonas Ahnelöv som smugit sig upp fri med målvakten stöta in 3-3-pucken.

Leksand hade åter – för tredje gången i matchen – jobbat sig tillbaka från ett underläge. Nu var det knappa nio minuter kvar att spela.


Ett nytt sista underläge

Luleå radade därefter upp målchanser och gick verkligen för ett avgörande. Och det tar inte mer än fem minuters speltid efter kvitteringen innan hemmalaget är i förarsätet igen.


Mattias Göransson slåss om en puck bakom eget mål. Johan Fransson befinner sig framför men väljer att kliva ner.


Luleå vinner loss pucken, den går upp till Noel Gunler framför mål som – förvisso med en riktigt läcker passning – hittar Petter Emanuelsson vid bortre stolpen som enkelt kan sätta 4-3 i öppet mål.


Nu vet vi inte det säkert, men mycket talar väl för att det hade varit svårare att hitta den öppna kassen om Fransson hade behållit sin position framför sitt eget mål i stället för att kliva ner bakom.


Kan 7650 väcka Leksand?

Den här förlusten svider såklart för Leksand, man var bara några minuter ifrån åtminstone en poäng. Men samtidigt är man inte riktigt där för att utmana Luleå hela vägen.


Att vinna är man aldrig riktigt nära att göra, åtminstone inte tre poäng och man får jobba vidare med sitt försvarsspel som har sina brister.


Nu väntar Djurgården i Tegera Arena på lördag. Detta inför 7650 personer i publiken. Är en fullsatt hemmamatch det som kan vända Leksands tunga trend?


En förlust till och Leksand kan – om andra resultat går emot – vara jumbo i SHL.

Utropstecken/Frågetecken


! Många forwards sticker ut

Hrivik, Zackrisson, Ritola, Lang och Valkvæ. Det var många forwards som var bra i den här matchen och mål gör trots allt Leksand.


! Kolan och Phille

Som vi var inne på tidigt här ovan var detta nya backpar stabila matchen igenom. De var inte inne på något mål framåt, men heller inte på något bakåt i en match där ändå fyra släpps in.


? Kom nu, Spencer... ... för du behövs i vårt powerplay. Melin & Co provar verkligen alla möjliga spelare som spelfördelare lagets numerära överlägen, men det är inte mycket som fungerar.


Där kommer Abbott att kliva in och vara viktigt direkt. Sedan ska vi låta Spencer träna med sitt nya lag innan vi sätter några större krav.


? Rutin/orutin

Leksand lämnade ungdomarna Filip Johansson och Calle Själin hemma. Man satsade på rutin som kommit in. Och de två som debuterade gjorde det bra. Fransson däremot var direkt svag. Vi hoppas – och tror – att det var en sällsynt dipp från Frallan.

Matchfakta

Luleå - Leksand 4-3 (1-1, 2-1, 1-1)

Skott: 33-22 (6-9, 12-8, 15-5)

Utv-min: 6-2 (2-0, 2-0, 2-2)

Publik: 4780 (Coop Norrbotten Arena)


1-0 (09.41) Jonas Berglund (Tyrväinen) 4-mot-5

1-1 (15.54) Marek Hrivik (Ahnelöv)


2-1 (22.58) Einar Emanuelsson (Sellgren, Tyrväinen)

2-2 (23.55) Thomas Valkvæ-Olsen (Ritola, Berg)

3-2 (33.38) Isac Brännström (Illomäki)


3-3 (51.24) Jonas Ahnelöv (Ritola, Zackrisson)

4-3 (56.36) Petter Emanuelsson (Gunler, Connolly)

Läs mer: Matchens femma mot Luleå Läs mer: Abbott inför Leksandsdebuten: ”Overkliga supportrar”