Forsberg: ”Sju eller 13 poäng – sjukt viktig match”

Om lite drygt fem timmar är det nedsläpp i Saab Arena i Linköping.


En oerhört viktig drabbning som verkligen kan kallas för en hederlig ”sexpoängsmatch”. Fredrik Forsberg är taggad och känner av vikten av matchen.


– Det är antingen sju eller 13 poäng upp, så det är en sjukt viktig match, säger han när BVK når honom över telefon från hotellrummet i Linköping.

Forsberg målskytt senast mot Malmö (Foto: C More).

Leksand bussade ner till Östergötland och Linköping redan under onsdagen, berättar Forsberg när vi når honom över telefon från hotellrummet.


– Ja, vi åkte redan i går efter lunch. I dag har vi haft morgonvärvning, varit på is. I går när vi kom var ett gäng ute och gick för att få ut resan ur benen.


PATREON: Lyssna till intervjun med Forsberg


Forsberg berättar att Jonas Ahnelöv – vars barn hade drabbats av magsjuka nyligen – inte hade setts till så här långt.


– Nej, han åkte ner själv i går och har haft eget rum. Så jag har inte sett honom den här dagen utan har lyckats hålla mig borta.


Innan vi går in på mötet som väntar mot Linköping, pratar vi lite kort om mötet med Malmö. Forsberg har samma känsla som många leksingar, att man borde genomfört den tredje perioden på ett bättre sätt och att det borde slutat med poäng.


– Det var mycket upp och ner. Men det var slarvigt av oss tycker jag, när vi ändå hade ledningen två gånger i matchen. Det var slarvigt att tappa där, även om vi kanske inte var värda tre poäng om man ser till helheten av matchen. Men en eller två borde vi fått med oss.


Ja ni har lägen att utöka i powerplay men då kommer i stället kvitteringen...

– Ja precis. Det är ett riktigt bra läge att kunna utöka till 3-1, i stället blir det 2-2. Så det är surt och det är bara att försöka komma igen nu när det är 13 matcher kvar och man möter alla en gång till. Vi får sätta på oss matchstället och försöka jobba ikapp Linköping.


Match i Östergötland i kväll.


Forsberg är väl medveten om hur viktig matchen är och att det är seger som gäller för att haka på i kampen om att undvika kvalspel.


– Det är sju eller 13 poäng upp och det är en sjukt viktig match på det sättet. Det är betydligt lättare att ha sju poäng upp än 13. Det ska bli en rolig match att spela när det är så mycket på spel, det ska bli kul.


Hur ska ni bemöta den här uppgiften?

– Först och främst måste vi upp i våra ”special teams”, både box- och powerplay. Det är många matcher som avgörs där nuförtiden och det kommer att bli viktigt i kväll också. Men jag tycker att vi har en bra forecheck mot Malmö och tycker vi ska fortsätta med det och trycka ner dem lite. Då kan vi få dem trötta och utifrån det skapa lite lägen, säger Forsberg och fortsätter:


– Samtidigt försöker man inte fokusera alltför mycket på vikten av matchen. Men det är klart att det finns där hela tiden och efter matchen kollar man hur det gick för Oskarshamn och Linköping då det är dem vi slåss med.


– Vi har bägge de lagen kvar och det vore skönt att starta med en trea här. Varje match är som en slutspelsmatch nu och det är bara roliga matcher kvar. Jag hoppas att alla ser det som att det är ett slutspel nu och att alla vill vinna.


Forsberg menar samtidigt att han och spelarna i laget måste försöka tycka om läget och matcherna som väntar framöver, trots att det är en utsatt position man befinner sig i.


– Det är mycket från person till person (om man gillar läget eller känner stor press). Det finns de som tycker att det är nervöst och man är lite spänd. Men andra kan vända på det och se det som något roligt och en utmaning. Jag hoppas att vi alla känner att det ska bli kul och att vi inte ska åka och hålla i klubban och vara nervösa.


Hur har Uffes intåg varit tycker du?

– Det har varit bra med bra fart på träningarna. Det är en liten skillnad då det är två olika ledartyper. Jag tycker att han varit bra. Man har märkt lite skillnad på träningarna och på coachandet.


Vad har ni slipat på sedan matchen mot Malmö?

– Vi har kikat lite på vårt powerplay och tränat lite på det i går på träningen. Vi har kikat lite boxplay och sedan ska vi prata mer fem-mot-fem efter lunch. Vi ska kolla på hur de spelar och se vad vi kan använda oss utav då. Men mestadels hålla uppe farten, samt powerplay och boxplay.


Hur har det känts för egen del senaste tiden?

– Det har känts bra den sista tiden. Det känns som att jag kommit in i det på ett bra sätt och jag är nöjd med min egen insats.


Forsberg har blivit en fast tredje länk tillsammans med Martin Karlsson och Jon Knuts. En kedja som 23-åringen trivs bra i.


– Det är den enda kedjan jag spelat i när jag har spelat. Det känns som att vi hittar varandra bra, tänker hyfsat lika och pratar mycket mellan bytena, i periodpauserna och under träningarna så att vi som kedja kan utveckla vårt spel också. Så det har känts bra.

PATREON: Lyssna till intervjun med Forsberg

LÄS MER: Matt Carey klar för återkomst

LÄS MER: Förlust direkt för Uffe: ”Inte riktigt godkänt”