Forsberg tvåmålsskytt i sköna segern: ”Trötta på att förlora”

Uppdaterad: 1 nov 2019

Fredrik Forsberg klev fram och blev oväntad matchhjälte när Leksand äntligen vann igen.


Forsberg blev tvåmålsskytt och med sitt 3-2-mål 29 sekunder från slutet såg han till att dalalaget kunde ta sin första trepoängare sedan mötet med Brynäs den 24 september.


– Det är två bjudningar och det är kul att vara på rätt plats i rätt tid, säger Forsberg till C More.

1-0 (00.15) Linus Högberg


Så ser det ut i statistiken om du läser om mötet i Växjö när Leksand gästade Vida Arena under torsdagskvällen. Leksand fick en minst sagt tung start med ett insläppt mål redan efter 15 sekunder.


Inte den start man behöver i ett livsviktigt bottenmöte.


– Då kändes som att det skulle bli en riktigt tuff match men vi krigade in oss i matchen redan från bytet efter och det oroade upp sig, säger Fredrik Forsberg till C More om starten.


Men efter det insläppta målet visar Leksand ändå upp bra karaktär. Det är lätt att bli stressade, nervösa och tappa allt sitt ”eget spel” när man hamnar i ett så här pass tidigt underläge.


Visar upp ett lugn

Men Leksand gör inte det. Melin har spillt över sitt eget lugn på laget och de blåvita gästerna tilläts hålla alltmer i pucken efter underläget. Man skapade bra med chanser för att nå en ganska kvick kvittering – och den skulle komma.


Filip Johansson gjorde sitt andra mål på tre matcher med ett skott som Växjömålvakten för kvällen, Viktor Andrén, säkerligen kände efteråt att han skulle ha räddat.


Efter kvitteringen åkte snarare Växjö på den klassiska ångesten efter ett insläppt mål och därför kom Leksands ledningsmål rättvist även om det var en bjudning.


Den annars så stabile backen Illari Melart drällde med pucken i ett uppspel, Fredrik Forsberg fick den därmed innanför offensiv blå och han tryckte till direkt.


Pucken satt i nät bakom Andrén och vi hade en 2-1-ledning för Leksand med oss in till den första pausvilan.


Efterlängtad ledning

Leksands ledning efter den första perioden var den blott tredje gången man vunnit en period under de senaste tio omgångarna. Något vi tog upp mer i den här artikeln.


Ett trendbrott för Leksand som också var i ledningen efter den andra perioden då den var mållös. En ovanlig situation för masarna, att ha en ledning att gå på inför den tredje.


Tung kvittering

Men väl där kom Växjö ut starkt, vilket man kan kräva av vilket hemmalag som helst när man ligger under med ett mål efter två perioder.


Marcus Davidsson blev målskytt när dessa lag möttes i Tegera Arena tidigare under säsongen. Då vann smålänningarna med 3-1 och nu klev Davidsson fram igen.


Han frispelades till vänster om Axel Brage och hittade snyggt det bortre krysset fram till 2-2. Då hade det spelats sex minuter av den tredje perioden och därefter gick Lakers för en seger.


Men Leksand höll uppe spelet bra, krigade för sin målvakt, för varandra och skapade även själva några vassa chanser framåt.


Ett snöpligt avgörande

Matchen såg ut att gå mot förlängning och det tungt för båda lagen. Alla poäng som kan komma in är viktiga, men det här var två lag som var i behov av alla tre i botten av tabellen.


En puck slängdes mot Växjömålet och Andrén skulle blockera pucken. Mot kassen störtar Fredrik Forsberg och när Andrén dräller kan han påpassligt skicka in pucken i det öppna målet.

– Det är två bjudningar och det är kul att vara på rätt plats i rätt tid. Jag försöker få en tekning i anfallszon när det är så lite kvar. Det är en bjudning det också, säger Forsberg till C More.


Lämnade över kvalplatsen

Kort därefter kunde Mattias Karlsson lobba en pucken från egen zon in i den tomma hemmakassen fram till slutresultatet 4-2.


Leksand skjuter bara fem skott mot Andrén i den tredje perioden men man gör två mål.


Denna seger innebär att Leksand lämnade över kvalplatsen till Växjö som nu är under strecket tillsammans med tabelljumbon Linköping som också vann i kväll och som därmed bara är en poäng bakom.


Nu återstår en match för Leksand innan ett tolv dagar (landslags-)upphåll väntar. Detta borta mot Malmö klockan 15.15 på lördag. En seger där vore det optimala för masarna att ta med sig till den längre matchvilan.


Hoppas att Leksand tar med sig Forsbergs ord från kvällen:

– Vi är trötta på att förlora matcher.

Utropstecken och frågetecken


! Fredrik Forsberg

Det är roligt för Fredrik att han får vara med och vinna en match målmässigt för laget. Han har slitit och kommit mer och mer in i SHL. Han var tänkt som en värvning till Hockeyallsvenskan, nu blev han tvåmålsskytt en nivå upp. Hatten av.


Man ska samtidigt säga om de mål som Fredrik gör att man kan kalla bägge för bjudningar som han själv gör. Men det gäller att vara där också, att gå hela vägen, att kriga i situationerna.


! Axel Brage

Han räddar 30 skott och är en stor del i Leksands första bortaseger för säsongen. Lugn, trygg och hela tiden rätt placerad. Kan inte göra något åt målen som släpps in.


? Powerplay-spelet

Det hade mycket väl kunnat bli speglande i ytterligare en tajt match. Detta när Leksand åtta minuter in i tredje perioden får ett numerärt överläge men knappt kommer in i zonen, för att sedan bjuda Lakers på ett PP där de spelar betydligt bättre.


Där kunde ännu en match ha avgjorts för Leksand åt fel håll. Nu blev det inte så, men spelet i PP måste upp ytterligare. Spencer har dock nycklarna för att vara den spelaren, utan tvekan.

Matchfakta

Växjö - Leksand 2-4 (1-2, 0-0, 1-2)

Skott: 33-22 (10-10, 12-7, 11-5)

Utv-min: 4-2 (0-0, 2-0, 2-2)

Publik: 5326 (Vida Arena)


1-0 (00.15) Linus Högberg (utan assist)

1-1 (08.40) Filip Johansson (Samuelsson, Lang)

1-2 (12.52) Fredrik Forsberg (utan assist)


Inga mål i den andra perioden


2-2 (46.14) Marcus Davidsson (Holmberg, Bohm)

2-3 (59.31) Fredrik Forsberg (utan assist)

2-4 (59.39) Mattias Karlsson (utan assist) öppen kasse

Läs mer: Matchens femma mot Växjö

Läs mer: ”DG” tillbaka när Leksand jagar poäng i Småland