Heineman: ”Vill bli ett större offensivt hot”

Leksand föll på Hovet med 5-2.


Junioren Emil Heineman sammanfattade snabbt matchen efteråt, innan han berättade vad han vill jobba på nu när han börjar bli varmare i a-lagskläderna.


– Jag vill bli ett större offensivt hot, säger han till BVK.

Heineman imponerar i a-laget. | Foto: Jessica Ström

Redan efter 38 sekunders spel kunde Manuel Ågren via ett friläge peta in pucken mellan benen på Janne Juvonen och ge hemmalaget Djurgården ledningen mot Leksand.


Ett Leksand som är skadeskjutet när det kommer till självförtroende fick långtifrån den starten på Hovet som man hade hoppats på för att bryta den långa förlustsviten.


Junioren Emil Heineman var åter ordinarie i Leksands lag och summerade matchen på detta vis efteråt i Hovets katakomber innan bussen skulle rulla hem mot Dalarna igen:


– Om vi bortser från de tråkiga målen i början och i slutet, tycker jag att vi gör en väldigt bra förstaperiod. Vi går ner oss lite i andra även fast vi har flera byten där vi har full kontroll i deras försvarszon. De har några billiga mål, men vi ger det chansen i slutet även om det blir svårt när vi får spela boxplay på slutet. En helt okej match.


För egen del?

– Jo, jag fick spela en del och det var kul. Vi fick en väldigt bra start både i kedjan och laget med mycket anfallstid. Vi fick inte till det i resterande perioder lika mycket men gjorde vad vi kunde utan att pucken slank in.


Heineman imponerar på de flesta i a-lagströjan och forwardstalangen har en orädd och obekväm spelstil där han gärna söker upp den närmsta vägen in på mål.


En spelstil som han alltid haft, men som han fått jobba hårt för, berättar han.


– Jag har varit väldigt liten när jag var yngre, för tre-fyra år sedan. Jag var liten jämfört med alla andra men hade samma spelstil. Nu är jag nästan lika stor som de andra. Sedan är det så att om man är framför mål, det är där det finns lägen. Så det gäller att ta sig dit.

Heineman och laget värmer upp på Hovet.

Heineman säger att det känns bra att lira med a-laget och att han kommit in i det mer och mer. Och om det blir fler matcher framöver, vet han vad han vill bli ännu bättre på.


– Jag blir mer och mer van tycker jag. Det gäller att ta sin roll och bidra, annars blir man inte kvar. Jag har inga problem med att ta lite stryk framför kassen. Det lär alla bidra med för att det ska bli mål. Det gäller att jag tar för mig lite mer med pucken och jag vill bli ett större offensivt hot, säger 18-åringen.


Vad är det för a-lag som du blivit en del av här?

– Det är en tajt grupp som inte ger upp trots att det går såpass tungt och det är väldigt imponerande. Alla kämpar otroligt hårt trots att det är en rejäl uppförsbacke. Alla försöker och kör varenda match ändå.


Det var i förra veckan som det blev klart att Emil Heineman kan spela med Leksands a-lag den här säsongen. Talangen gick nämligen i tankar om att spela collegehockey och om han hade valt den vägen, hade han inte tillåtits att spela seniorhockey dessförinnan.


Men sedan blev det klart att det blir Leksand som Heineman nu kan fokusera på fullt ut, vilket han tycker känns skönt.


– Min skolork fanns inte där helt enkelt och jag ville inte stänga någon dörr i mitten av säsongen. Men jag kom fram till beslutet för två veckor sedan att skolorken inte är där och då finns det andra vägar. Det är skönt för nu kan jag fokusera på den här säsongen och spela ut den och sedan får vi se. Det blir ett beslut att ta senare, så det känns skönt.


”Tjomme” sa förra veckan att de nu får chansen att ”testa dig ordentligt”, se vad du går för på riktigt. Är det den bilden du har fått också?

– Ja, precis. Jag har fått chansen här och ska försöka ta den så mycket som möjligt.


Innan Heineman hoppar in i bussen för att åka med resten av laget hem till Leksand igen, får han kort berätta om J20-säsongen som är inne i ett hett läge.


Leksand går som tåget i SuperElit och målas mer och mer upp som en stor guldfavorit av många. Spelet har verkligen stämt hela säsongen. Och Heineman vet vad som gäller nu.


– Vi är inte klara än. Vi är en bra grupp som har otroligt roligt tillsammans. Vi jobbar jävligt hårt varenda dag.


Det känns som att ni kan gå hela vägen?

– Ja, det är det vi går för, avslutar Heineman.

Matchfakta

Djurgården - Leksand 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

Skott: 36-30 (10-15, 17-10, 9-5)

Utv-min: 4-8 (2-2, 2-2, 0-4)

Publik: 7347 (Johanneshov)


0-1 (00.38) Manuel Ågren (Högström, Josefson)

1-1 (17.19) Patrik Zackrisson (Gunnarsson, Abbott) PP1

2-1 (19.58) Marcus Högström (Hultström, Josefson)


3-1 (25.40) Niclas Bergfors (Norell, Axelsson)

4-1 (30.17) Jacob Josefson (Hultström, Axelsson) PP1

4-2 (37.12) Oskar Lang (Abbott, Hrivik)


5-2 (57.50) Patrik Berglund (Axelsson, Hultström)

LÄS MER: Carey inför återkomsten: ”Är bättre nu än senast jag var här”