Johansson om fortsatt spel under coronaviruset: ”Känns helt galet”

SHL har beslutat att den sista omgången av grundserien ska spelas inför tomma läktare. Vad som händer med slutspelet och det fortsatta kvalspelet är ännu oklart.

Leksands GM Thomas Johansson är för att hitta en rättvis avslutning av säsongen 19/20 så snabbt som möjligt för att vara med och bekämpa smittspridningen.

– Vi kan inte spela om det finns en risk att folk blir dåliga och kanske smittar folk i sin omgivning som kan dö. Det är väl inte okej? Då tycker jag inte att man har fattat nånting om de farligheter som finns i den här virussituationen, säger Johansson i en lång intervju med BVK.

Leksand är ett av lagen som har hemmamatch i den sista grundserieomgången av SHL som spelas under torsdagskvällen.

Inför den hade supportrarna och klubben tillsammans kraftsamlat med billigare biljettpriser för att fylla arenan och ge laget ett så bra stöd som möjligt inför det som komma skall.

Men så blir det inte.

I och med coronaviruset som sprider sig över Sverige och världen, kom i dag beslutet från SHL att man går efter regeringen och Folkhälsomyndighetens linje och spelar den sista omgången inför tomma läktare.

– Det känns tråkigt, men sedan förstår alla var situationen är någonstans och varför man behöver göra det. Men i grund och botten spelas väl hockey dels för att det ska vara sportslig rättvisa, men också för att det ska vara bra drag på läktarna och lite härlig inramning. Det är lite det som är idrottens tjusning. På så sätt kommer det att kännas tomt, men situationen är som den är och man får acceptera läget och hantera det utifrån det, säger Thomas Johansson.


Hur många biljetter hade ni hunnit sälja?

– Jag har faktiskt ingen ny update, men det viktiga för oss nu blir fortsatt att spela bra hockey. Fortsätta ha en bra känsla i vår grupp med tanke på att det är sista matchen i grundserien, men att också få med oss att vi spelar bra. Det är en viktig känsla att ha, något som bygger självförtroende. Prestationen är viktigare än resultatet, men gör vi en bra prestation kommer vi ha chans att vinna.

Det blir inte blått och vitt på läktarna mot HV. | Foto: Jessica Ström

”Känns inte bra”

Efter att ha inlett samtalet med att prata om den sista grundseriematchen, kommer vi in på det som är en än hetare diskussion ute i stugorna. Hur man egentligen ska avsluta den här säsongen.

Detta med SHL-slutspelet, men inte minst med kvalrysarna som står för dörren och som i Hockeyallsvenskan och deras uppgörelser redan är igång.

– Om jag tänker på den situation som vi befinner oss i, så är det viktigaste att det är jäkligt klart med vad som händer om ett lag blir smittat och vilka regler som gäller då. Så länge det finns en risk att folk kan bli smittade, att våra spelare, ledare runt laget eller någon annan i vår organisation kan bli smittad och som då kan få en påverkan på utgången och resultatet, det tycker jag inte känns bra, säger Johansson och fortsätter:

– Jag har ingenting emot de sportsliga förutsättningarna och så, men finns risken att vårt eller något annat lag kan drabbas och smittas, så… nej för mig känns det fan inte okej.


Johansson undrar över hur man löser situationen sportsligt om ett lag skulle få in smittan i sitt omklädningsrum. Om en spelare skulle bli smittad och ett helt lag blir indisponibelt.

– Ja, hur hanterar tävlingsbestämmelserna en sådan grej? Det kan exempelvis vara så att ett utav lagen leder med 3-0 i matcher och så drabbas man utav en smitta, vad gör man då? Vinner det andra laget då? Får det laget ta klivet upp då eller behålla sin plats? Varför ska man överhuvudtaget sätta sig i den situationen?

– Säg att man spelar en kvartsfinalserie, Djurgården leder med 3-1 i matcher mot Frölunda men Djurgården får ett virus och Frölunda får gå vidare. Då får Frölunda i sin tur ett virus med sig till nästa omgång och då går i sin tur laget som de möter vidare… alltså, för mig känns det otroligt konstigt måste jag säga.


”Också väldigt konstigt”

På sociala medier har man kunnat läsa mängder med olika förslag från supportrar som försöker hjälpa de som ska bena ut detta hur man ska komma till en lösning OM matcherna inte ska till att spelas som planerat.

Bland annat har det pratats om att ge två SHL-platser till Björklöven och Modo, då de slutade etta och tvåa i Hockeyallsvenskan, låta Oskarshamn och Leksand spela vidare, för att då ha 16 lag i SHL kommande säsong.

– Jag är glad att jag inte behöver fatta dessa besluten. Så länge det finns en risk att någon kan bli smittad i något utav lagen oavsett om det är kval nedåt där AIK befinner sig eller där Modo och Björklöven kämpar i bäst av fem, så känns det inte rätt.

– För under den serien har vi slutspelsserien, så det är inte säkert att det är Modo och Löven som krigar för platserna i SHL i slutändan. Så att blåsa av allt och säga att de ska flyttas upp känns också väldigt konstigt, säger Johansson.


Du är för att avsluta säsongen här och nu?

– Ja. Exakt hur lösningen ska se ut kan inte jag svara på. Om man ska lyfta upp lag eller hur man nu ska göra, jag har ingen aning. Men att risken föreligger att lag kan få smittade spelare och att det sedan ska påverka den sportsliga utgången framåt… jag har otroligt svårt att smälta det, har jag.


Johansson fortsätter:

– Vad är det som säger att Sverige skulle ha en annan utveckling än alla andra länder när det kommer till smittan? Sverige är väl två-tre veckor efter Italien och vad hände första 14 dagarna där? Det känns som att pilen med antalet smittade pekade rätt brant uppåt. Varför skulle Sverige plötsligt bara komma upp i ett litet antal och att det sedan skulle gå nedåt igen? Det känns inte troligt att vi ska börja kvala om drygt två veckor och att detta då skulle lugnat ner sig och att det inte längre finns någon risk. Det känns helt galet.

Oskar Lang får fira eventuella mål utan fullsatt Norra stå mot HV. | Foto: Jessica Ström

En annan hypotetisk lösning skulle vara att skjuta på kvalspelet och se om viruset har besegrats i exempelvis maj/juni. Och att då skjuta på nästa säsongs grundserie och eventuellt förkorta den. Men det finns problematik i en sådan hypotetisk lösning med, menar Johansson.


– Problemet är att vi inte har några avtal med våra spelare efter sista april. Så det går inte att dribbla hur mycket som helst med saker och ting. Redan nu är det problematiskt att finalspelet spelas första eller andra maj. Rent hypotetiskt kan du då ha skrivit ett avtal till sista april, första maj kan du ha skrivit på för en annan klubb och då spela finalmatcher för din gamla klubb men redan tillträtt kontraktet med din nya.

– Nu har det varit mycket på landslagsnivå där man har flyttat olika evenemang framåt. Men det är inte så att man flyttar dem en vecka framåt. Utan det är snarare så att man flyttar dem ett år framåt, eller från vår till sen höst. Det funkar inte heller, att vi ska förvänta oss att den här smittan ska dö på en månad i Sverige när man tittar på hur länge den varit i Kina och Italien och vad som har hänt där. Varför skulle det vara annorlunda här?


”Inte fattat nånting”

Det var under onsdagen som regeringen beslutade att arrangemang större än för 500 åskådare kommer att ställas in. Detta då det är en för stor risk för att sprida coronaviruset ytterligare.

Ett beslut Thomas Johansson menar att man måste respektera och ta på allvar.

– Det finns en anledning till att regeringen går ut och berättar vad som gäller. Detta skulle de inte säga om det här inte var farligt för människor, så enkelt är det. Men vi ska fortsätta tjafsa och hålla på och spela ishockey fast det finns en farlig smitta.

– Jag läste en text där någon skrev att ”ge guldet till Luleå, det är jättebra”, men kvalspelet ska vi fortsätta spela. Det har inte att göra med om man ska spela eller inte, utan det handlar om människors hälsa. Vi kan inte spela om det finns en risk att folk blir dåliga och kanske smittar folk i sin omgivning som kan dö. Det är väl inte okej? Då tycker jag inte att man har fattat nånting om de farligheter som finns i den här virussituationen, avslutar Johansson.