Juniorbetonat LIF föll – nu väntar rysare till avslutning

Leksand kom till mötet med Örebro med sju juniorer i truppen.

De unga imponerande, kämpade och slet. Men som lag räckte inte Leksand till något bättre i afton än att man fick åka hem till Dalarna igen med en 4-0-förlust.

I och med Oskarshamns seger över Brynäs, väntar nu en rysare i den sista omgången i kampen om att undvika sistaplatsen i SHL.

Jesper Kandergård imponerade i debuten. | Foto: C More

Isak Rosén, född 2003, Jesper Kandergård, 2001 och Gabriel Olsson, 2000 fick alla hänga på Leksands a-lag till Örebro under tisdagen.

Den förstnämnde är blott 16 år gammal, men har trots att han är ett par år yngre än de flesta sprutat in poäng med J20-laget den här säsongen med 35 poäng (21+14) på 38 matcher.

Juniorerna delades upp och fick spela i varsin kedja, där Rosén fick gå direkt in i den första tillsammans med André Hult och Marek Hrivik.


Bromé nätade

Leksand, som inte tagit en enda poäng mot Örebro den här säsongen, stod upp bra med sitt juniorbetonade lag.

Men när en av seriens snabbaste spelare satte fart gick det inte att hålla nollan intakt längre.

Janne Juvonen som var tillbaka i Leksands målbur (stod senast under den jobbiga 8-2-kvällen i Skellefteå) lämnade taket öppet när Mathias Bromé rusade igenom och tryckte upp pucken i nät.


Kandergård nära

Då hade vi spelat elva minuter och det var en ställning som höll sig fram till första vilan trots att gästerna vann skotten med 8-6.

Det var annars Jesper Kandergård som faktiskt skapade tillräckligt mycket från egen klubba för att bli målskytt redan i sin första SHL-period.


Sämre andra, avslagen tredje

Mittperioden slutade som den första, med ett 1-0-resultat för hemmalaget.

Detta var en sämre period av Leksand där Örebro vann skotten med 17-7 och där Juvonen höll nere siffrorna trots att han själv kändes osäker och aningen svajig för kvällen.

I den tredje behövde Leksand en snabb reducering för att göra match av detta, men när Ryan Stoa då kastade i väg en puck som styrdes över Juvonen via Martin Karlssons knä fram till 3-0, ja då var den här matchen avgjord.

Detta blev en promenad på stan för de rödklädda fram till tre poäng. Slutresultatet satte Stoa med sitt andra mål i matchen fem minuter från slutet och vi kan därmed konstatera att Örebro tagit tolv av tolv möjliga poäng mot Leksand den här säsongen.


Rysare på torsdag

Samtidigt som masarna förlorade i Närke, vann Oskarshamn i Gävle. Siffrorna där skrevs till 5-4 där Brynäs redan plockat fram golfklubborna.

Detta innebär att Oskarshamns hopp om att undvika jumboplatsen lever in till den sista omgången. Där spelar Leksand på hemmais mot HV71, samtidigt som Perra Jonssons gäng reser till Linköping för att avsluta grundserien.

Leksand har två poäng och en tio mål bättre målskillnad på sin sida, men är ändå inte klara för att undvika att sluta på plats 14, utan poäng mo HV kan bli nödvändigt.

Leksand får hoppas att Linköping vill avsluta snyggt inför sin hemmapublik som de sedan inte träffar igen förrän pucken släpps på nytt nästa höst.