Krönika: ”Hur går vi vidare från det här, Roger?”

Leksand spelade dåligt och låg under med 3-0 efter en period hemma mot HV71. Då gick lagets annars lugna och självklara ledare ut och sågade hela laget vid knätofsarna.


Han skämdes ”fan” över sitt lag, allting var pinsamt och det var inte bara något Melin sa i stundens hetta efter 20 dåliga minuter, utan även något som upprepades för den stora massan media efter matchens slut.


Det jag undrar nu är: Hur gå vi vidare från det här, Roger?

Efter 4-1-förlusten borta mot Linköping som var den första matchen efter SHL-uppehållet, skulle Leksand äntligen få spela på hemmais igen. Något man inte hade gjort sedan den 24 oktober och sedan dess hade man spelat fyra raka bortamatcher.


Många hockeysugna masar och kullor tog sig till arenan. Nära slutsålt (7303) kokade igång arenan inför första nedsläpp – och fick sedan se ett virrigt Leksand ligga under med 2-0 redan efter fem minuter.


Man jobbade inte för varandra, men var spretiga i sina lagdelar och bjöd på stora tomma ytor framför sin egen målvakt. När Joakim Andersson sedan gjorde 3-0 drygt halvvägs in i den första perioden, var nog många som redan där kände att den här matchen var över.


Publiken buade

Leksand gjorde en av sina sämre perioder för säsongen och den blåvita publiken visade redan efter 15 minuter sitt missnöje genom att bua mot sitt lag. Det är minsann inte ofta det händer i Tegera Arena och frågan om det var rätt eller fel, får vi reda ut i ett annat sammanhang.


Därefter glider Leksandsspelarna av isen som vad Niklas Wikegård skulle kalla för ett gäng hängbjörkar. Stukade och besvikna, precis som sin coach. Och här vet vi inte vad som har sagts i det omklädningsrummet, men vi vet hur det lät utåt i pausintervjun med C More.


”Det finns inga ord för det. Det är bland det sämsta jag har sett faktiskt. Jag skäms fan över att stå i båset. Det är riktigt dåligt inför en fullsatt hall att bete sig som vi gör.


Det är pinsamt, helt enkelt. Det är ingen som vill vara där känns det som. Ingen vill ta en närkamp, ingen vill åka skridskor. Det var riktigt, riktigt dåligt. Jag ber om ursäkt till alla som har sitt hjärta i Leksand.”


Hur går Melin vidare?

Roger Melin har varit i pressade situationer tidigare i andra lag, men aldrig gått ut så här hårt i media. Hur ska Roger Melin gå vidare som ishockeytränare i Leksands IF efter det här?


Jag tycker att orden är såpass hårda, att det är oacceptabelt. Han skäms över sina spelare, över att stå i båset. Säg det till dina spelare om du vill, ventilera och lös det internt med en stängd dörr till omklädningsrummet bakom dig. Men att gå ut så här till svenska folket?


Det smakar inte bra.


Att det brinner till i stundens hetta, det har hänt tränare tidigare och kommer att fortsätta att ske även framöver. Men även efter matchen, när Melin fått andas och reflekterat, använder han samma meningsuppbyggnader när han sitter på presskonferensen inför övriga pressen.


SHL väntar inte på Leksand

Nu väntar några träningsdagar för Leksands del innan nästa match på torsdag. Jag skulle offrat mitt C More-abonnemang för att få sitta som en fluga på plexiglaset under det första mötet mellan spelartruppen, Melin och de övriga tränarna i morgon.


Antingen reder man ut det här, tar det här som den absoluta botten och letar efter något som till tio procent liknar den sammanhållning man hade under avslutningen av förra säsongen. Eller så kommer raset att fortsätta och Melins dagar lär snart vara räknade som tränare i Leksands IF.


På torsdag väntar Frölunda i Göteborg. På lördag väntar Luleå i Tegera. Sedan väntar Djurgården borta och Rögle hemma. Det finns inget utrymme för en lång förlustrad till, samtidigt som SHL inte väntar på att Leksand ska ”få ihop det”.


Jag är orolig för Leksand och att man ska parkera på den kvalplats man nu satt sig på.


Hoppas jag har fel.

Läs mer: Melin: ”Jag skäms fan över att stå i båset”