Krönika: ”Jag saknade Heineman och Karlberg”

Leksand nollades på hemmaplan av ett skickligare och effektivare Skellefteå.


Ett Leksand som mot Luleå innan nyår fick tillbaka Spencer Abbott och till den här fighten hade med sin topp-topp-back i Johan Fransson skulle vara starkare med dem tillbaka i laget.


Nu har Leksand inte gjort mål på över 120 effektiva minuter och jag kom under kvällens drabbning på mig själv att sakna Emil Heineman, Marcus Karlberg och David Rundqvist.

Mål förändrar matchbilder.


Om vi börjar i den änden hade Leksand kunnat ändra på att vi nu efter matchen sitter och håller med varandra när vi bittert konstaterar att Skellefteå var det bättre laget och vann rättvist.


Efter 40 minuter ska Leksand inte vara mållösa, men har det väl börjat gå troll i målskyttet är det svårt att bli av med dem.


Varje målvakt man möter blir en världsmålvakt och den här gången var det Gustaf Lindvall som räddade bokstavligen allt han ställdes inför.


Han använde till och med utsidan av sin plockhandske för att hålla hemmalaget borta från målprotokollet. Då blir det lätt att skapa mardrömmar hos leksingar med stukat självförtroende.


Fråga bara Sebbe Wännström i morgon hur han sov i natt.


Dubbla nollor

Nollat mot Luleå innan nyår och 2020 startades nu på precis samma vis.


Detta inför 7650 personer när leksingarna – ihop med en imponerande skara tillresta SAIK-supportrar – fyllde Tegera Arena för andra matchen i följd (och för fjärde gången den här säsongen).


Leksand har förtvivlat svårt att bygga vinstrader. Inte någon gång under säsongen har man tagit tre trepoängare i rad och totalt har det bara blivit åtta stycken. Detta var 18:e matchen som slutat med noll poäng.


Toppen levererar inte

Leksands GM Thomas Johansson hyllades av många – även av undertecknad – med sitt lagbygge inför första nedsläpp av grundserien.


Han hade byggt ett slagkraftigt Leksand. En kaxig nykomling som med tillförsikt till uppgiften skulle gå in och slåss för att spela mer hockey efter grundserien – och då inte ett kvalspel.


Den möjligheten lever fortsatt i allra högsta grad för Leksand – men det är inte de tilltänkta ledarna som man har att tacka för att man fortfarande inte är avsågade i tabellen.


Av ”topp-topp-spelarna” som ”Tjomme” värvat är det Marek Hrivik (wow!) och Jonas Ahnelöv som hittills stått för en säsong med ett 'mycket väl godkänt' i betyg.


Patrik Zackrisson visar hjärta och där kan jag se det lossna. Johan Fransson har blandat och gett och Spencer Abbott ser mer och mer ut att vara en kostsam felrekrytering.


Men vem kan klandra Tjomme i ”Spencer-gate”?


En spelare som så sent som förra säsongen gjorde 36 poäng (7+29) på 42 matcher i Fiendeland och som genom hela sin karriär varit en poängproducerande spelare var han än har spelat.


Vilken sportchef värvar inte en sådan om man får den möjligheten?


Något måste hända

Jag är inte rätt person att berätta vad det är som inte stämmer och hur man löser problemen i Leksands a-lag på herrsidan. För man har problem både framåt och bakåt, det kan vi konstatera.


Men en åsikt jag bestämt håller mig fast vid, det är att det bästa laget ska ställas på isen och detta oavsett vad det är som står på ryggen.


I den tredje perioden när allt kändes hopplöst, detta efter att Johan Fransson kladdat med pucken bakom egen kasse och Oscar Möller kort därefter satt 2-0 för gästerna... det var då jag kom på mig själv att sakna spelare som Emil Heineman, Marcus Karlberg och David Rundqvist.


Mackan har inte tagit ett skär hittills när han fått speltid som inte varit med en inställning på 100 procent, detta samtidigt som junior Heineman har imponerat på de allra flesta.


Det är beklagligt att dessa spelare ska behöva flytta på sig för att Abbott – i den form och inställning som han visar upp i nuläget – ska ta deras plats.


Likaså på backsidan. Är Johan Fransson en bättre back än Lucas Nordsäter som i dag fick lämna plats åt ”Frallan” och ta plats som ett sjunde alternativ? Det är han inte och där har vi ett problem, sett till lönekuverten och vad man ska leverera utefter dem.


Ge speltiden till spelarna som verkar vilja ha den och som tar rygg på de verkliga ledarna som exempelvis Oskar Lang, Martin Karlsson, Jon Knuts och Mattias Karlsson.


Kommer Enroth?

Tidigare under säsongen pratades det om att Leksand gjorde mål framåt, men släppte in alldeles för många bakåt. Nu har man börjar släppa in färre, men gör ännu färre framåt.


Jhonas Enroth har det pratats om och ryktena före nyår gick såpass långt att de skvallrade om att den svenske topp-topp-målvakten och Leksand var muntligt överens.


Efter att dessa rykten startade har Janne Juvonen lyft sig ett par nivåer. Om det har något med Enroth-pratet att göra eller om det är en ren slump, det vet vi inte.


Men det vi vet är att Enroth kommer att behöva kunna fördela puck i powerplay och göra mål också om han ska vara exakt det som Leksands IF söker i starten av 2020.


Leksand - Linköping

Under Gävledaladerbyt mot Brynäs för en vecka sedan släppte Leksand att man ska ut på en ny kryssning i augusti inför säsongen 2020/21.


På torsdag väntar en ny hemmamatch då Linköping kommer på besök. Och även om det är långt kvar av grundserien, känns matchen som ett vägskäl där en förlust skulle innebära att den här båten – som består av 12 SHL-lag som slipper kvala sig kvar i högstadivisionen – är på väg att lämna kajen.


Vid förlust är det förvisso ”bara” fem poäng upp till LHC (i stället för nulägets två) som fortsatt kommer att vara laget närmst Leksand ovanför kvalstrecket även efter omgång 31.


Men så som Leksand byggt upp sina sviter – där man förlorar minst tre av fem matcher i omgångar och aldrig bygger vinstrader – är det plötsligt mycket att äta ikapp.