Leksand föll ihop hemma mot Västerås

Uppdaterad: 22 feb 2019

Det såg lovande ut för Leksand hemma mot Västerås.


Men i den tredje perioden föll laget ihop totalt, släppte in hela fyra mål och förlorade till sist matchen med 3-6. Detta innebär att Leksand nu hamnat efter i kampen om tredjeplatsen.

Leksand hade gett sig själva en bra chans att lämna mötet med Västerås med tre poäng. Detta genom en 3-2-ledning inför den sista perioden.


Men där föll laget igenom på ett sätt vi inte sett under Roger Melin.


Västerås kontrar sönder Leksand, visar upp en ordentlig effektivitet och gör mål på fyra av de åtta avslut man får på mål.


Dessförinnan såg det ändå bra ut.


Visst tog Västerås ledning, det i spel fem mot tre, men Martin Karlsson kunde därefter kvittera innan David Rundqvist på ett vackert vis gav Leksand en ledning att ta med sig in till den första periodvilan.

Rundqvists vackra 2-1-mål.

I mittperioden kom det en gulsvart kvittering, innan Johan Porsberger gav Leksand en ny ledning med 3-2 i powerplay. Ett skott som mer visade att även en så duktig målvakt som Samuel Ersson kan stå för mer osäkra ingripanden.


En trevlig kväll för ett par av Leksands målskyttar. Både Martin Karlsson och David Rundqvist kom med kvällens strutar upp i tvåsiffrigt antal vardera för säsongen.

Och sådant är förstås alltid trevligt!


Men trevligare än så blev det inte för Leksands del, för i den tredje perioden gick allting oerhört fort. Västerås bjöds in i matchen då de blåvita drog på sig onödig utvisningar, bland annat för ”sex spelare på isen”.


Några mål i numerärt underläge gjorde inte Västerås, men det momentum de fick i och med detta, tog dem ändå ikapp Leksand – och förbi.


Man kan förstås klandra Brage för ett par av puckarna som slinker in som man kanske kan kräva att han ska rädda. Samtidigt stod han för flera viktiga och svåra räddningar under kvällen där hans lagkamrater inte gör jobbet framför honom.


Bara en sjätteplats

I och med förlusten är det inte Leksand som är etta på den där tredjeplatsen längre. Man kan dock tacka AIK som åkte och besegrade Karlskrona på bortaplan (1-3) under kvällen.


Men både Karlskoga och Modo är före nu och Leksand hittar vi först på en sjätteplats. Men med det sagt; det är fortfarande oerhört tajt i tabellen.


Leksands schema som återstår: Vita Hästen (B) AIK (H) Tingsryd (B) Vita Hästen (H) Björklöven (H)


Det är, trots kvällens förlust, fortfarande en fin chans för Leksand att till sist ta den där viktiga tredjeplatsen. Detta med tre av de sista fem matcherna på hemmaplan mot överkomligt motstånd.


Men det kanske man tänkte om kvällens fight också? •••


+ | Mattias Ritola Kliver av med poäng igen och snittar fortsatt över en poäng per fight. Ser starkare ut än vad han gjorde när han lirade förra säsongen. Det är ju ingen som kan ta pucken av honom!


+Hugo Enock Trevligt att ha Hugo tillbaka i laget igen! Syntes inte så mycket i kväll och har väl en bit tillbaka till den bästa matchformen efter en längre tids frånvaro. Men vi vet alla vad Hugo besitter när han väl är fullt redo.


– | Lite nonchalant Det är svårt att sätta fingret på vad det var som hände i den tredje perioden. Var det möjligen lite nonchalant? Med en uddamålsledning ska det inte vara så här passivt och uddlöst i en tredjeperiod. Dock tror jag att det är en engångsföreteelse – och att Hästen får sota för detta.

•••


Ni som lyssnat till David Rundqvist i det senaste avsnittet av podden, fick höra honom prata om en lite oklar kontraktssituation.


Eller, inte för ”Runkens” del personligen, utan mer för folket utåt. Att det stått bland annat på Elite Prospects att hans kontrakt endast sträckt sig över 18/19 – när han egentligen sitter på ett kontrakt även över nästa säsong.


Det är nu åtgärdat.

Lyssna på Rundqvist i podcasten här. •••


Matchfakta LIF - VIK 3-6 (2-1, 1-1, 0-4) Skott: 28-33 (8-11, 13-14, 7-8) Utv-min: 10-6 (4-2, 2-4, 4-0) Tekningar: 36-21 (14-8, 12-8, 10-5) Publik: 4400 (Tegera Arena)


0-1 (08.18) Lukas Zetterberg (Lindelöf, Frycklund) 5-mot-3 1-1 (11.23) Martin Karlsson (10) (Porsberger, Ritola) 5-mot-4

2-1 (18.33) David Rundqvist (10) (Valkvæ)


2-2 (30.22) Kalle Östman (Källström)

3-2 (35.06) Johan Porsberger (12) (Schulze, Persson) 5-mot-4


3-3 (48.21) Marcus Bergman (Younan, Östman)

3-4 (51.44) Lukas Zetterberg (Benker, Ringström)

3-5 (55.39) Jimmie Jansson (Skedung, Svensson)

3-6 (58.47) William Wikman (Frycklund, Eriksson) öppen kasse