Leksand förlorade med stora siffror i Göteborg

Inför ett fullsatt Scandinavium hade Frölunda inga problem att besegra nykomlingen från Dalarna för andra gången den här säsongen.


Det blev till slut hela 7-1 efter att göteborgarna lagt grunden till segern med ett ledningsmål redan efter 2,5 minut och vunnit slutperioden med hela 4-1.


– Vi var steget efter hela tiden och då blir det svårt, säger Leksandstränaren Roger Melin till C More efter tredje raka förlusten.

Fullsatt i Scandinavium.

Efter en period i HV-matchen senast för Leksand hemma i Tegera Arena var Roger Melin allt annat än nöjd. Han skämdes över sitt lag och ville inte stå i båset längre.


Kanske känner han inte så starka jobbiga känslor över sitt lag i kväll, då det inte är borta mot Frölunda som Leksands säsong avgörs. Men det är ett dalalag som när vi summerar, ändå åker från Göteborg med noll poäng och sju mål i baken.


I den första perioden var Leksand med bra. Detta även om Mats Roselli-Olsen kunde ge hemmalaget ledningen redan efter 2,5 minuts spel. Exakt den start som leksingarna behövde hålla sig borta ifrån.


Leksand hade sina chanser att kvittera. Inte minst för Patrik Zackrisson som blev rånad på ett 1-1-mål av Frölundas målvakt, Niklas Rubin.

Om den sitter kanske Leksand hade fått lite av den energin som hade behövts för att göra match av detta. Samtidigt lite talande för en spelare med stukat självförtroende, att skottet inte kommer direkt utan att Zacke tar emot den först.


Räddningen från Rubin är galen, men han hade fått jobba än mer som skottet kommit direkt. Kanske ett svårare avslut dock då Zackrisson får ”böja” in den pucken en aning.


Kliniska Frölunda

I andra perioden fick Leksand chansen i numerärt överläge. Man skapade även då ett par kvalificerade målchanser som ”normalt sett” skulle ha givit utdelning, men det vill sig inte.


I stället kommer Patrik Carlsson in från utvisningsbåset och några sekunder senare har han satt 2-0 till indianerna. Och någonstans där, vid det nätrasslet, gick den energi som fanns kvar ur de blåvita.


Innan mittperioden var över hade Frölunda gått upp till 3-0. Detta efter att Leksand löst ett boxplay, men med fem sekunder kvar av detta, bjudit på ett nytt powerplay då man spelat med en spelare för mycket på isen.


Kostsam bjudning och 3-0.


Det rann i väg

I den tredje perioden lyckades Leksand inte komma ifrån Göteborg med värdighet. I stället lämnade man sin målvakt Janne Juvonen ensam gång på gång och när 60 minuter var spelade hade finländaren fått skopa ut ytterligare fyra puckar ur sin målbur.


Leksand tröstmålade och spräckte Rubins nolla. Oskar Lang drev fint upp pucken och hittade Thomas Valkvæ-Olsen som på volley kunde hitta en lucka mellan benen på målvakten.

Men roligare än så här blev det inte för Leksand.


– Vi är med i matchen en period, sedan är det Frölunda för hela slanten. De var för bra för oss i dag, helt enkelt, säger Melin till C More efteråt och fortsätter:


– När de har flytet de har med ruset som de går på är det svårt att stoppa dem. Vi hann inte med även om jag tycker att vi gör vad vi kan i en period. Men när puckarna börjar trilla in i andra perioden fanns inte energin kvar i laget.


”Är inte alls så bra som vi tänkt oss”

Inför säsongen hade många leksingar förhoppningar på att laget skulle gå betydligt bättre än så här. Kanske inte att man skulle vara med och slåss bland de åtta bästa, men att man skulle hålla sig borta från kvalplatserna.


Så har det inte blivit, nu är man där i botten och just nu är det inte mycket som talar för att dalalaget kommer att lämna kvalplaceringarna även om det är långt kvar på säsongen.


– Det är inte alls så bra som vi hade tänkt oss. Vi tyckte att vi hade ett bra lag när vi gick in i serien även om vi hade flera skador på backsidan och fick spela på många unga. Men vi hade ett bra lag som skulle hålla oss högre upp i den här serien men vi har inte alls kunnat infria de förväntningarna för oss själva, säger Melin.


Härnäst väntar Luleå hemma i Tegera Arena på lördag. Detta inför en publiksiffra som just nu börjar ticka upp mot 6000 sålda plåtar.

Frågetecken & Utropstecken


? Johan Fransson

Det är aningen förlegat kanske, det här med +/- och den statistiken. Men när den ändå finns där, kan vi konstatera att Leksands mest rutinerade back lämnar matchen med -5. Det är samtliga mål i kväll som släpptes in i spel med lika många spelare på isen.

•••


? Oskar Lang

Fick starta matchen som extraforward och det var många som inte förstod detta. Noterades för 2,5 minuts istid och låg bakom enda målet. Lär inte hamna där igen, Lang borde verkligen vara självklar på en ordinarie plats i det här laget.

•••


? Raset

Det får inte se ut så här. Leksand förlorar till sist med 7-1 och har nu 2-15 i målskillnad på dessa tre matcher som spelats efter uppehållet. Någonting måste ske, frågan är bara vad. Det räcker inte med att spela med nya kedjor varenda match och tro att det ska väcka laget. Det kanske snarare bara gör saker och ting värre.