Leksand höll undan – vann match 1 efter rysare

Leksand gick upp till en smått osannolik 4-0-ledning i början av den andra perioden.


Men efter en stark forcering i den tredje kom hemmalaget tillbaka och var så nära som uddamålet efter, innan Martin Karlsson stängde den första matchen med 5-3-målet i öppen kasse.


Leksand leder därmed dalafighten om en plats i SHL nästa säsong när serien nu vänder till andra sidan Siljan för match två på lördag.

Det har laddats upp i några dagar nu.


Medan Mora bara inväntat ett motstånd i ett par veckor, har Leksand spelat sig just dit där båda lagen nu befinner sig.


Under torsdagskvällen var det då dags för den första matchen i Jalas Arena. Och det var Leksand – med tio raka segrar i ryggen – som fick en pangstart.


Detta när Jon Knuts gjorde så här i boxplay:

Det är en enorm prestation av Knuts som för upp pucken och tar sig förbi dubbla moringar innan han rundar finländaren i kassen och lägger in pucken i öppen bur.


Då hade vi bara spelat knappa fem minuter.


Annars var det Mora som dominerade den första perioden och det ganska kraftigt. Man vinner skotten med överlägsna 20-4 och vi kunde glatt konstatera att Axel Brage fortsatt befann sig i den sköna ”zonen”.


Innan den första perioden var över utökade Leksand sin ledning. Då hade man gjort två mål på fyra skott och detta efter ett fint förarbete av Mattias Ritola som hittade Linus Persson med endast en hand på klubban.

När den andra perioden började var den inte ens två minuter gammal innan Leksand hade dubblat sin ledning.


Efter att ha varit tillbakapressade under långa stunder i den första perioden visade Leksand prov på nya krafter och Daniel Gunnarsson kunde prickskjuta in 3-0.


Detta en minut och tre sekunder innan Anton Karlsson – via en liten, fin och avgörande touch från Thomas Valkvæ-Olsen – kunde stöta in 4-0 i öppen kasse.

Leksand hade gått upp till en, som sagt, smått osannolik 4-0-ledning, men trots detta var det fortsatt oerhört mycket kvar av matchen med över 37 minuters speltid som återstod.


Hemmalaget fick in en reducering innan paus och i den efterföljande tredjeperioden blev Leksand åter hårt tillbakapressat.


Med två reduceringar innan halva slutperioden var spelad, såg det tungt ut för Leksand att ta en seger åtminstone utan att ta matchen till förlängning.


Men Roger Melin, som är lugnet själv, tog en time out och samlade laget. Han bad spelarna att just spela hockey, att komma ihåg den viktiga detaljen i att ha roligt.


Luktar fortsatt 2016

Och det är det som är så imponerande med det som Melin har gjort med den här truppen. Allt känns så harmoniskt och man gör det för varandra.


Sådant kan räcka oerhört långt ihop med en målvakt som ”står på huvudet” och visst kan man inte annat än att få lite 2016-vibbar även av den här matchen – precis som tidigare slutdelen av den här säsongen.


MIK pressade på för en kvittering men i stället avslutades matchen där den började: Att Knuts, Kapten Karlsson och Ollas kom in och vann matchen åt laget.


Denna gång genom ett mål i den öppna buren från #100.

•••

Vi kan också efter matchen konstatera att...


... Axel Brage som sagt är kvar i zonen. På nytt räddar han vissa puckar utan att ha koll på dem. Målen som släpps in kan han inte göra mycket åt, det är bra avslut från nära håll. Han vann målvaktsfighten mot Moras finländare överlägset. Kanske den viktigaste ”matchen i matchen” av dem alla.


... Mora betedde sig riktigt dåligt inför och nästan halverade antalet biljetter leksingarna fick till bortastå. Detta är ett tråkigt och även småaktigt beteende. Detta gör – hoppas vi – att moringarna får lika många till lördag. Men de lär åh andra sidan inte bli fler än så.


... Harald Lückners röda färg lyser igenom så starkt dessa derbyn. Tråkigt.


... Enqvist ver-kli-gen har hittat en roll i det här laget som han hade svårt att finna i början. Nu är han en defensivt hårt och lite småfult jobbande center som plötsligt är viktig där mellan Langen och MK9.


... Man inte hade saknat Moras fruktansvärda mållåt. Hoppas att vi aldrig behöver att höra den igen. Aldrig. Någonsin. Igen.


... Moras boxplay var mycket bättre än vad Leksand hade mött tidigare under den här säsongen. Mot AIK och andra HA-motstånd tilläts Leksand att ställa upp och låta pucken göra jobbet. Här stressas man mycket hårdare än vad man är vana vid. Det måste man jobba på.


... Nu vänder den här serien till Leksand på lördag. De blåvita fick lov att vinna en i fiendeland och nu har man gjort det. Det gjorde man i fjol också för att sedan torska fyra raka. Men det är ett bättre Leksand den här gången som verkligen ha satt Mora i gungning.

Matchfakta

MIK-LIF 3-5 (0-2, 1-2, 2-1) Skott: 38-26 (20-4, 11-12, 7-10) Utv-min: 6-6 (0-4, 4-0, 2-2) Publik: 4500 (Jalas Arena)


0-1 (04.24) Jon Knuts (utan assist) öppen kasse, 4-mot-5 0-2 (19.25) Linus Persson (Ritola, Porsberger) 0-3 (20.34) Daniel Gunnarsson (Ritola, Ollas) 0-4 (21.37) Anton Karlsson (Valkvæ, Nordsäter) 1-4 (33.36) Sebastian Hartmann (Persson, Masuhr) 2-4 (47.15) John Persson (Johnston) 3-4 (51.22) Matt Bailey (Rowe, Daloga) 3-5 (59.23) Martin Karlsson (Knuts) öppen kasse