Leksand nollat – målskillnad från kvalplats

Leksands förlusttåg rullar vidare och passerade även den sjunde stationen.


Där väntade Djurgården som i Tegera Arena inför 7650 personer med en storspelade Niklas Svedberg mellan stolparna till sist kunde åka hem till huvudstaden igen med tre poäng.


Matchen slutade 0-4 och endast målskillnaden håller Leksand ovanför kvalstrecket.

Berglund gör 0-3 i andra perioden.

Det var upplagt för hockeyfest i Leksand när Djurgården kom på besök till Dalarna inför en match som var slutsåld till sista stol bland de 7650 på plats.


Men hejaropen satte leksingarna i halsen då gästerna tog ledningen nästan innan domarna ens hade hunnit släppa pucken. Jättetalangen Alexander Holtz sköt via ribban matchens första mål när det stod 00.09 på klockan.


Leksand radade upp målchanser i den första perioden. Men samtidigt som Svedberg var bra, hjälpte också masarna till att göra honom ännu bättre. Detta genom tama avslut rakt i magplattan på den 30-årige målvakten.


Bara att välja maska

I stället blev det som det brukar när man inte gör mål framåt: Det ringer bakåt. Det var inte särskilt många gånger som Djurgården fick längre anfall i Leksands zon, men när man väl hamnade där fick hemmalaget det svårt att bli av med de rödblå-färgade bålgetingarna.


Det blir full snurr kring Janne Juvonen och med elva minuter spelade av första perioden kommer också 2-0. Kalle Östman får kliva in ovanför tekningscirklarna, sikta och utöka ledningen.


Han kunde välja vilken maska han ville, för allt Leksands finländske målvakt såg var en stor Djurgårdshäck.


Läcker Foppavariant

När Patrik Berglund sedan i den andra perioden via straff och en läcker Foppa-fint satte 3-0 var den här matchen över. Då hade Leksand skjutit upp mot 20 skott mot Svedberg utan att få in pucken och ingenting talade för att man skulle göra tre.


Djurgården var oerhört bra på att hålla de blåvita längs sargerna, samtidigt som deras lag ”satt ihop” bättre än Leksands. Ett lag där forwards och backar jobbar mer tillsammans, samtidigt som Leksand mest chippar och går.


Innan matchen är över har Haga gjort 0-4 och då gick de flesta hemmasupportarna hem med 2,5 minut kvar av matchtiden.


Snart kvalplats

Nu är det bara en bättre målskillnad som håller Leksand borta från en kvalplats. Linköping på nio poäng och precis ovanför står Brynäs, Växjö och Leksand på tio.


SHL är en hänsynslös liga på så sätt att det inte finns några enkla matcher för att bryta trender med – förutom för andra lag som på senaste tiden gjort just detta mot Leksand.


Nu väntar Örebro först på torsdag i en ny hemmamatch (inför 4500 åskådare?) innan det är ett derby mot också alltså bottenplacerade Brynäs.


Melin & Co måste stoppa det här nu. Detta innan förlusttåget har fått upp såpass hög fart att det blir omöjligt att få stopp på utan att någon först måste hoppa av i farten.


Och där ska Leksand inte behöva hamna.

Utropstecken/Frågetecken


! Abbott-kedjan

Han går in tillsammans med Hrivik och Lang där han direkt bildar lagets bästa kedja, åtminstone i den här matchen. I lagets första powerplay för kvällen slår han direkt en kalasmacka till Lang rakt igenom DIF-boxen som sånär resulterade i mål.


? Målskyttet

Jag vet inte hur många klara målchanser Leksand hade och man kommer nästan upp i 40 skott. Visst kan en målvakt göra en galen match och vinna åt sitt lag som Svedberg gör här. Men den effektivitet som fanns i början har verkligen avtagit.


Och nu kommer väl Arntzen för att göra sitt livs match på torsdag.


? Ahnelöv

Vad det verkar blir Ahnelöv borta i några veckor nu. Exakt (ja, E-X-A-K-T) det Leksand inte behövde, att bli av med sin bäste back.


? ”Vi är ändå med”

Hur länge kan man säga så efter förlust på förlust? Att laget är med i matcherna, för facit säger att det inte blivit en enda poäng in till tabellen nu på sju omgångar. Av 21 poäng man spelat om har Leksand tagit noll. Ingen. Men vi är ändå med?

Matchfakta

Leksand - Djurgården 0-4

Skott: 36-36 (15-10, 9-16, 12-10)

Utv-min: 2-4 (0-2, 0-0, 2-2)

Publik: 7650 (Tegera Arena)


0-1 (00.09) Alexander Holtz (Strandberg, Berglund)

0-2 (11.26) Kalle Östman (Alsing, Eriksson)


0-3 (32.13) Patrik Berglund (straff)


0-4 (57.20) Michael Haga (Nilsson, Guter)

Läs mer: Matchens femma mot Djurgården