Leksand reste sig mot LHC – vann efter straffar

Spencer Abbott assisterade till 1-0 och avgjorde senare straffläggningen när Leksand besegrade Linköping i Tegera Arena under torsdagen.


Efteråt fick Abbott hatten av Janne Juvonen (som fick den vid senaste segern mot Brynäs) som indikerar på att han var bästa leksing i matchen.


Men frågan är om inte finländaren egentligen borde ha behållit den för sig själv. Leksandsmålvakten var nämligen återigen stekhet och var en stor del i Leksands seger.

Ritola 1-0 (C More)

Leksand hade chansen att via tre poäng gå om kvällens motståndare Linköping i tabellen. Och det var Leksand som tog ledningen halvvägs in i den första perioden.


Målet ser ni ovan, när Spencer Abbott släppte pucken till Mattias Ritola som med bra skymning av Patrik Zackrisson kunde snärta in 1-0.


Ett mål som det ringdes på men som godkändes. Detta då Eddie Larsson är LHC-backen som knuffar in ”Zacke" i gästernas målvakt, Jonas Gustafsson.


Mållös mittperiod

Det blev till en början en målsnål historia med en 1-0-ledning som stod sig även efter 40 minuter. En ängslig och inte särskilt välspelad hockeymatch med tre ruskigt viktiga poäng i potten.


Leksand kunde tacka sin målvakt Janne Juvonen för det resultatet så långt. Men när gästerna fick med sig ett powerplay fyra minuter in på den tredje perioden fick finländaren kapitulera.


Mattias Göransson hade problem att få ut en lös puck ur egen zon och LHC tog vara på slarvet. Sam Lofquist hittade närmsta krysset och 1-1.


Fransson kladdade

Det var ett Leksand som trummades fram så gott det gick av de drygt 4500 som var på plats, men efter att man tryckt på för ett ledningsmål kom i stället en omställning som gav 1-2.


Rutinerade Johan Fransson som i kväll gjorde sin andra match efter en tids frånvaro hade en rätt jobbig kväll. Det var han som kladdade med pucken när Linköping kunde ta ledningen.

LHC 1-2 (C More)

En ordentlig kalldusch för Leksand som med mindre än sju minuter kvar att spela av ordinarie tid såg ut att gå mot en riktigt tung förlust mot bottenkonkurrenten.


Men Leksand gav det en ärlig chans och skapade ytterligare några chanser i jakten som plötsligt var i första hand på en kvittering och inte ett segermål.


Och målet skulle komma.

Ahnelöv 2-2 (C More)

Så här såg det ut när Jonas Ahnelöv med 17.15 på klockan i den tredje perioden dundrade in 2-2 mot Linköping i Tegera Arena.


I samma veva kom Filip Karlsson i vägen och fick smaka på den storväxte backen efter att pucken hittat kryssmaskorna.


Abbott och Juvonen avgjorde

Matchen till förlängning där Linköping höll mest i pucken under de fem minuterna och skapade ett par chanser nere hos Janne Juvonen – men utan framgång.


Juvonen var värd att hålla sin första nolla i Leksandströjan, så blev det dessvärre inte. Men hans nolla blev intakt både under förlängningen och straffarna.


Vilket i sin tur innebar att när Spencer Abbott gjorde mål på sitt andra strafförsök (efter att Ritola, Persson, Hrivik, och Martin Karlsson missat), stod det klart att den viktiga bonuspoängen stannade i Dalarna.


Ett Leksand som trots en seger och två poäng sjönk en placering i tabellen. Detta när man knaprade in poäng mot LHC, men tappade en på Oskarshamn som skrällde och slog Luleå på hemmaplan.


Härnäst väntar Rögle på bortais i Ängelholm på lördag för Leksands del.

Matchfakta

Leksand - Linköping 3-2 eft str (1-0, 0-0, 1-2, 0-0, 1-0)

Skott: 29-25 (6-6, 7-9, 14-8, 1-2, 1-0)

Utv-min: 4-4 (0-2, 2-0, 2-2, 0-0, 0-0)

Publik: 4566 (Tegera Arena)


1-0 (09.46) Mattias Ritola (4) (Abbott, Göransson) PP1


Inga mål i den andra perioden


1-1 (44.29) Sam Lofquist (Little, Rissanen) PP1

1-2 (53.51) Joe Whitney (Little)

2-2 (57.15) Jonas Ahnelöv (5) (100 Karlsson, Knuts)


Inga mål i förlängningen


Avgörande straff: Spencer Abbott, 3-2