Leksand starkast mot Växjö – Abbott tvåmålsskytt

Två mål från Spencer Abbott och en stekhet Axel Brage.


Det var ett par av faktorerna som ledde fram till en till sist klar 4-1-seger för Leksand hemma mot gästande Växjö när masarna tog sin tredje raka seger.


– Det är skönt att få segrar och det stärker självförtroendet. Det sitter mycket mentalt förstås, men vi är inte nöjda utan det är bara att fortsätta, säger Oskar Lang till C More.

Abbott het i 4-1-segern. | Foto: Jessica Ström

Spencer Abbott har varit kritiserad av många den här säsongen. Han värvades som en poängproducerande spelare, vilket han varit i stort sett överallt där han har spelat.


Men det har gått trögt i Leksand sedan han anlände i mitten av oktober – tills nu.


De senaste fyra matcherna har Abbott varit minst sagt involverad i att säsongen vänt för leksingarna och stått för två mål och fyra assist.


Totalt har det nu blivit 7+10 nu på 29 matcher och mot Växjö var han starkt bidragande till ännu en seger för masarna – den tredje i rad.


I slutet av den första perioden vid ställningen 1-1 fick Leksand med sig ett numerärt överläge. Inget mål och den andra halvan av powerplay-spelet hängde på in till mittperioden.


Då inledde Abbott denna med att göra så här:

Spencer Abbott, 2-1 | (C More)

Han sökte passning men hittade den inte. Då letade han i stället skottet och tog det precis när Viktor Andrén inte såg annat än Daniel Trkulja's ryggtavla. Upp i nättaket och 2-1.


”Vill vara delaktig”

I den tredje perioden var det senare han som lirkade in slutresultatet 4-1 med fyra minuter kvar att spela. Detta efter att Oskar Lang tidigare fått pucken på sig vid Thomas Valkvæs skott som sedan gick via Växjö-back och in i mål.


– Vi jobbar mer på rätt sätt och hjälper varandra på ett bättre sätt. Det är skönt att få segrar och det stärker självförtroendet. Det sitter mycket mentalt förstås, men vi är inte nöjda utan det är bara att fortsätta, säger Lang till C More efteråt och fortsätter:


– Vi har sagt att vi ska försöka spela enklare i powerplay och skjuta mer med folk framför kassen. Det är skönt att vi får in puckarna så att det flyter på. Jag personligen känner mig pigg och vill hela tiden vara delaktig och ha pucken.


En annan viktig kugge i Leksand som återigen var bra, var Axel Brage.

Den heta målvakten som onekligen verkar höja sig när säsongen lider mot sitt avgörande skede, var riktigt bra igen.


Den enda som kunde överlista honom var Richard Gynge med ett riktigt klassavslut upp i nättaket från nära håll fram till 1-0 Växjö efter fem minuters spel.

•••


I andra delar av SHL som är intressant för Leksand, förlorade Linköping hemma mot Frölunda efter straffar. Detta innebär att Leksand är elva poäng efter LHC – med 18 pinnar kvar att spela om.


Men än viktigare var kanske att man drog ifrån Oskarshamn i botten. Detta efter att IKO fått med sig en poäng ifrån mötet med Luleå på hemmais.


Leksand är nu tre poäng före smålänningarna i botten.

•••


Vi kan som sagt konstatera att poängspelarna börjat komma igång för Leksands del.


Patrik Zackrissons senaste fyra:

Växjö, 🚨🍏 (4-1)

Frölunda: 🍏🍏 (5-2)

Oskarshamn: 🚨 (3-0)

Djurgården: 🚨 (2-5)


Spencer Abbotts senaste fyra:

Växjö: 🚨🚨 (4-1)

Frölunda: 🍏🍏 (5-2)

Oskarshamn: 🍏 (3-0)

Djurgården: 🍏 (2-5)

•••


Läckrast i övrigt?


Hur Oskar Lang undvek en tackling från Brendan Shinnimin:

Matchfakta

Leksand - Växjö 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

Skott: 31-28 (13-9, 9-10, 9-9)

Utv-min: 8-12 (0-4, 2-2, 6-6)


0-1 (04:58) Richard Gynge (Nilsson, Horak)

1-1 (09:29) Patrik Zackrisson (7) (Olsson-Trkulja)


2-1 (20:48) Spencer Abbott (6) (Gunnarsson, Zackrisson) PP1


3-1(48:31) Oskar Lang (Valkvæ, Hrivik)

4-1 (56.28) Spencer Abbott (7) (Hrivik)

LÄS MER: Stjärnjakten efter Leksand - Växjö 4-1

LÄS MER: Statusen på Ahnelöv: ”Blir borta”