Leksand upp över kvalstrecket efter seger mot AIK

Efter 3-1-segern mot SDE besegrade Leksand under söndagen AIK med samma siffror.


Efter en mardrömsöppning på säsongen har dalalaget kommit igång ordentligt och nu lämnat kvalplatserna under sig i tabellen.


Nicole Hall, Wilma Johansson och Madeleine Hall nätade när stockholmarna besegrades.

Nicole Hall, 1-0 (Foto: SVT)

Här ovan kan ni se Nicole Hall ge Leksand ledningen mot AIK.


Då hade vi endast spelat drygt tre minuter. Leksand hade tidigare under säsongen endast vunnit två förstaperioder på 16 försök.


Den här gången blev det en periodseger i första akten och den var fullt rättvist. Tre minuter innan periodens slut kom också 2-1-målet.


Detta efter en dump som gav ett målvaktsslarv där Hanna Sköld snappade upp pucken. Hon hittade sedan Wilma Johansson med en rapp passning och målet var så gott som öppet. 2-0.

Wilma Johansson, 2-0 (Foto: SVT)

Efter att Leksand vunnit skotten med 12-4 och med 2-0 i målprotokollet, följde en jämnare mittperiod. Leksand hade dock sina chanser att utöka sin ledning, detta då man fick tre raka chanser i numerära överlägen.


I stället kunde AIK – precis efter hemmalagets tredje raka powerplay – kontra in en reducering. Det blev också periodens enda mål och LIF hade med sig en uddamålsledning inför avgörandet.

Madeleine Hall sätter 3-1 (Foto: SVT)

Den tredje perioden blev till stor del ett ställningskrig. AIK tog sig fram till flera skarpa chanser till en kvittering, men Jule Flötgen i Leksandsmålet var stabil. Av de 25 skott hon fick emot sig var det bara en puck som hittade över mållinjen.


När Madeleine Hall sedan satte sitt första mål för säsongen (ett mål ni ser här ovanför), var det åtta minuter kvar att spela. Då svarade Leksand för en imponerande avslutande del av matchen och stängde ner den.


Tre oerhört viktiga poäng för Leksand inkasserades som nu innebär att man har lämnat kvalplatserna och gått upp på en slutspelsplats. Sådan är upplägget i SDHL: Antingen är du i slutspel, eller så kvalar du. Det finns inget ingenmansland.


Imponerande karaktär

Härnäst väntar dubbla möten med Göteborg på hemmais nästa helg för Leksands del. Tabelljumbon är ett lag de blåvita ska besegra, inte minst på hemmaplan och skulle det bli sex poäng där, kan Leksand på allvar börja blicka lite uppåt i tabellen.


Ett oerhört starkt arbete har utförts här av spelare, ledare och alla inblandade kring damlaget. Vi ska komma ihåg att Leksand inledde säsongen med hela SJU matcher utan poäng och var solklar jumbo i SDHL.


Nu är det andra tongångar kring damlaget och dess fortsättning av den här säsongen.


Det är imponerande.

Matchfakta

Leksand - AIK 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)

Skott: 28-25 (12-4, 11-8, 5-13)

Utv-min: 4-6 (0-0, 4-6, 0-0)

Publik: 170 (Tegera Arena)


1-0 (03.04) Nicole Hall (6) (Woods, Hanson)

2-0 (16.55) Wilma Johansson (7) (Sköld, Hanson)


2-1 (35.20) Line Bialik Öien (utan assist)


3-1 (52.36) Madeleine Hall (Woods, Boquist)

Läs mer: J20: Dubbla derbysegrar över Mora

Läs mer: Leksand nollat på hemmais i SHL – igen