Leksands längsta förlustrad i SHL sedan 75/76 ett faktum

Uppdaterad: 25 okt 2019

Mycket var bra men ännu mer var för dåligt.


Därför förlorar Leksand till sist mot Örebro med 3-5 och inkasserar sin åttonde raka match utan poäng. Totalt mörker för nykomlingen som känns allt annat än kaxig.


Snarare svag. Oerhört svag.

Åttonde raka förlusten.


Noll av 24 poäng och två plusmål från en kvalplats i tabellen.


Den längsta förlustraden Leksand radat upp på ordinarie tid sedan säsongen 75/76, berättar Domarna.se-Thomas på Twitter.


En förlust till och man har lyckats med bedriften att tangera den förlustrad som förra säsongen fick Leif Carlsson sparkad.


Om det ligger nära till hands för Thomas Johansson att ta ett nytt sådant beslut vet inte vi (vi vill ha Roger kvar), men någonting måste ske i det taktiska spelet. För som det är nu bjuder Leksand på alldeles för mycket för att det ska finnas en chans att vinna matcherna.

•••


Om vi då dyker rätt in i den här förlusten började det trots allt bra målmässigt.


Filip Johansson var tillbaka i laget efter ett par omgångar på läktaren. Detta firade han genom att pricka in sitt första SHL-mål i karriären.


Fint anfall med passningspoäng på Persson och Trkulja.

Örebro kvitterade efter typ två sekunder i powerplay och det resultatet hade vi med oss in efter den första perioden.


Då var leksingarna fortfarande glatt ovetandes om vad som skulle komma.

•••


För den andra perioden var rentav jobbig att titta på.


Leksand hade hela Siljan mellan sina lagdelar och Örebro hade inga problem alls att skapa målchanser – och göra mål.


Först lämnades Stoa helt ren (ihop med en polare, de kom två ensamma mot Juvonen) och kunde lätt sprätta upp en backhand i nättaket. Och sedan fick Muzito-Bagenda avsluta ett fint anfall och sätta 1-3.


Och så hade Leksand återigen satt sig i ett tvåmålsunderläge. Ett underläge som det senare skulle visa sig att man inte kunde ta sig tillbaka ifrån.


Sebastian Wännström reducerade innan perioden var över.

Observera spelkänslan från André Hult som släpper pucken till Wänna som kan hitta en väg för den in i nät.

•••


En av många anledningar till att Leksand förlorade den här matchen var kampen om att vara bäst i powerplay mot Örebro. Två kassar på två chanser för gästerna, medan Leksand på lika många lägen inte gjorde något.


Det andra kom när Ludvig Rensfeldt ensam framför Juvonen kunde stöta in en passning från lagkamrat och 2-4 var ett faktum. En spegling av mycket som inte funkar för Leksand.


Man ska dock säga att Leksands powerplay har lyft sig sedan Spencer Abbott anlände. Han var ledande i den spelformen även i kväll och det är nära vid flera tillfällen att pucken trillar in.


Men faktumet kvarstår likväl att den ändå inte når över mållinjen. Och det blir direkt avgörande i en sådan – målmässigt – tajt match.


Nådde över mållinjen gjorde dock Patrik Zackrissons misslyckade passning som i stället tog vägen via Örebro-back och in i mål. Då fanns det fortfarande knappa sju minuter för Leksand att jobba på för att även åstadkomma en kvittering.

Notera Valkvæs fina passning. En klen tröst en sådan kväll.

•••


Leksand tar målvakten och får fast pucken i offensiv zon. Men när Mattias Ritola tappar pucken kan Stoa kasta den upp två centimeter under mediakuben och sedan se den landa på isen och studsa i nät till slutresultatet 3-5.


Ännu en förlust för Leksand som nu har fyra raka bortamatcher på schemat. Två innan landslagsuppehållet mot Brynäs och Växjö. Och sedan två efter mot Malmö och Linköping.


Do or die, Leksands IF. Do or die.

Utropstecken & Frågetecken


! Marek Hrivik

Det börjar bli tjatigt, men vår käre slovak är bäst på isen igen. Han försvinner lite under matchens andra halva, men hans förstaperiod är så dominant. Han ligger bakom allt.


! Filip Johansson

Ett utropstecken av den anledningen att detta nog var exakt vad Fille behövde. Inte en förlust förstås, men en insats där han kliver av med 1+1 i poäng och en bra insats.


! Kolan och Samuelsson

Leksand har släppt in 13 mål i de tre matcher som Mattias Karlsson och Philip Samuelsson har bildat ett backpar. De har fortfarande inte varit inne på ett mål bakåt. Stabilt, minst sagt.


? Lagkemin

Det är ofta alldeles för långt mellan Leksands lagdelar och man blir väldigt sårbara. Det känns inte som att forwards synkar med backar och det är sällan de längre uppspelen – som fungerade i början av säsongen – sitter där de ska.


? Kriget

Det går till och med att ifrågasätta inställningen från Leksand i den här matchen och det är anmärkningsvärt. Man kan förlora matcher, men man ska ändå kunna kliva av och känna att man gjorde allt i sin makt för att vinna. Kan alla göra det efter det här? Knappast.

Matchfakta

Leksand - Örebro 3-5 (1-1, 1-2, 1-2)

Skott: 32-31 (8-11, 15-11, 9-9) Utv-min: 6-6 (2-0, 2-4, 2-2)

Publik: 5402 (Tegera Arena)


1-0 (10.37) Filip Johansson (Persson, Trkulja)

1-1 (11.28) Kristian Näkyvä (Salminen, Muzito-Bagenda) 5-mot-4


1-2 (23.36) Roan Stoa (Andersson, Pilö)

1-3 (29.04) Daniel Muzito-Bagenda (Lodin, Backström)

2-3 (32.02) Sebastian Wännström (Nordsäter, Fransson)


2-4 (50.26) Ludvig Rensfeldt (Pilö, Weinstock) 5-mot-4

3-4 (52.12) Patrik Zackrisson (Valkvæ, Johansson)

3-5 (59.23) Ryan Stoa (utan assist) öppen kasse

Läs mer: Matchens femma mot Örebro