LIF firar jul som tabellnia efter nionde raka förlusten

Nionde raka förlusten. Nu under strecket och nia i tabellen. Leksands ”formsvacka” blir allt längre och bara djupare. Oskarshamn hade inga problem att åka hem med tre poäng efter 0-3 och en insats som gästerna genomförde i halvfart.

”Vet du hur många förluster i rad ni har nu? En... två... tre... fyra...”

Leif Carlsson ville gärna se att Leksand hamnade i ledning i en match igen. Det var något som var längesedan och som laget nog skulle må bra av.


Då förlorar man två närkamper i egen zon, är klena efter sargen, räknar fel och lämnar Filiph Engsund fri framför Brage som enkelt kan stöta in gästernas ledningsmål redan efter tre minuters spel.


Och så var uppförsbacken igång.


I den andra perioden kunde Janne Kivilahti göra 2-0 från nära håll och innan perioden var över hade Arsi Piispanen bjudit ett konstmål fram till 3-0.


Och så var den här matchen stängd.


För det fanns naturligtvis inte en chans i världen att Leksand skulle ta ikapp detta. Oskarshamn stängde butiken i tredje, spelade av 20 minuter och åkte glatt och enkelt hem med tre poäng till Småland.


Leksands största problem är att verkligheten har kommit ikapp dem. Även tidigare, när poängen rullade in i jämn takt, satt inte spelet.

Måste in med något nytt

Nu, när det är nio raka matcher utan en enda poäng, har allting kommit ikapp föreningen. Det handlar inte om att spelarmaterialet är för dåligt, det handlar snarare om att ledningen inte är den rätta för att hitta framgångar med detta material.


Det behöver nödvändigt vis inte vara så att Leif Carlsson behöver lämna för att han är en svag coach, för det vet vi att han inte är. Men det behövs ny luft, ny energi och nya tankar.

Det här är ingen ”formsvacka” som det pratas om utåt från både Leif Carlsson och Thomas Johansson. Detta är en fullständig kollaps. Den poängmässigt sämsta svit som Leksands IF någonsin haft i Hockeyallsvenskan.


Det är ofattbart att vi om en omgång kan ha en formtabell de senaste tio matcherna där ett lag står på noll poäng. Än mer otroligt är det att det är Leksand som är nära att stå för bedriften.

Fira jul som tabellnia

Nu är Leksand nia i tabellen efter att ha tagit noll av 27 poäng de senaste nio fighterna de spelat. Eftersom att matchen mot Pantern som skulle spelas nästa vecka är flyttad (till 21/1), kommer Leksands IF och dess ledning, spelare och fans, att fira jul som tabellnia när det kommer till herrlaget.


Det är i grunden något fint att Thomas Johansson vill stå kvar trogen vid Leif Carlssons sida, att man vill söka en väg ut från detta mörker tillsammans och inte ta den ”lätta vägen” och göra sig av med tränaren som brukar vara den första förändringen man gör när det går tungt.


Men det går verkligen inte att se hur det här ska lösas på annat vis. Snacket om att tänka långsiktigt går inte riktigt ihop heller, då Leffes kontrakt går ut efter säsongen. Förutsatt att ”Tjomme” inte tänkt förlänga kontraktet med tränare Carlsson.

En tung jul att fira

Att komma med en så makalöst dum idé som att plocka in Perra Johnsson igen, det kan bara Mats Wennerholm på Aftonbladet göra.


Och något namn som ska ta över är svårt att hosta upp. Men någonting måste hända i uppställningen av de personer som står på bänken bakom spelarna i båset.


Det här blir en riktigt tung jul att fira som blåvit supporter. Det är bara att hoppas att ledningen får någon slags ögonöppnare under granen.


Kanske en tavla. Med text tv-sidan 360 som motiv.

MATCHFAKTA Leksand - Oskarshamn 0-3 (0-1, 0-2, 0-0) Skott: 20-31 (6-12, 7-10, 7-9) Utv-min: 8-8 (2-2, 0-2, 6-4) Tekningar: 31-25 (9-9, 12-8, 10-8) Publik: 3333 (Tegera Arena) 0-1 (03.07) Filiph Engsund (Engström, Dahlroth) 0-2 (21.47) Janne Kivilahti (Piispanen, Zajac) 0-3 (28.55) Arsi Piispanen (Hutchings, Nilsson) Inga mål i den tredje perioden.