Ollas om sitt jobb i Leksand: ”Varit superintressant”

Leksands J18- och J20-lag gick riktigt bra hela säsongen fram tills dess att den stängdes ner på grund av coronaviruset.

Många hade del i framgången och så även a-lagets tidigare krigare, Jesper Ollas, som för Blåvita Krigare berättar om sitt arbete som han haft i klubben under säsongen som individuell spelarutvecklare på juniorsidan.

– Det har varit jättekul att jobba på sidan av ishockeyn som ledare. Det har verkligen vuxit fram ett intresse av att få göra det, säger Jesper Ollas till BVK.

Jesper Ollas gästade podcasten. | Foto: Jessica Ström

Jesper Ollas var med och kvalade upp Leksand under fjolåret.

Han var till och med minst sagt involverad i det avgörande målet när han snurrade upp Kevin Gagné på läktaren och hittade August Berg fri vid den bortre stolpen.


Efter kvalframgången gick Ollas kontrakt slut och förnyades aldrig. Men i samma veva som säsongen tog slut fick han ett jobbförslag från Leksand och GM Thomas Johansson.

Ett förslag som först lades på is, då Ollas var ute efter att spela mer hockey i första hand, berättar han för Blåvita Krigare när han gästade vår podcast.


– Jag har fortfarande letat hockeyjobb under det här året och försökt att hitta något som är både intressant och spännande för mig och min familj. Men det har tyvärr inte dykt upp någonting, men jag har sökt fram till nu, säger Ollas och fortsätter:


– Under tiden har jag också jobbat deltid i Leksands IF som individuell spelarutvecklare med juniorerna. Det var en möjlighet som Tjomme frågade mig tidigt om, men då var jag tydlig och sa att jag kommer leta hockeyjobb först och främst.


– En bit in på hösten här frågade han igen hur det går och om jag var intresserad av det som vi talade om tidigare. Då sa jag att jag absolut skulle kunna kombinera träning med det här jobbet och samtidigt söka hockeyjobb.


”Varit jättekul”

Ollas berättar att det är en ny roll inom föreningen som han nu varit med och startat upp.

– Så det blev en deltidstjänst som spelarutvecklare för för J18 och J20 i Leksand så det har jag sysslat med. Det är en ny roll och tjänst som de vill bygga upp här i Leksand som jag gärna är med och hjälper dem så att de hittar rätt i rollen. Sedan får vi se hur det blir till nästa år om jag tänker fortsätta leta ett jobb trots att jag inte spelat på ett helt år, eller om jag inte känner för att fortsätta med hockeyn fullt ut.


– Det har varit jättekul att jobba på sidan av ishockeyn som ledare. Det har verkligen vuxit fram ett intresse av att få göra det.


Berätta mer om tjänsten, vad är det du har gjort?

– Jag har haft fokus på att försöka utveckla de juniorer som finns i Leksand. De har heltidsanställda ledare, huvudtränare och assisterande i både J18 och J20. Mellan dem och laget har jag funnits kan man säga där jag har funkat som en mentor åt killarna samtidig som jag varit med på deras träningar och hockeygym.


– Där har vi bollat mycket idéer, tittat på video och varit med på deras matcher och även rest med dem där jag kunnat ge dem personlig feedback däremellan. Rollen är ny i klubben och Thomas har velat haft den ett tag och nu fick han möjlighet att starta upp den. För honom har det varit svårt för honom att ge mig någon tydlig arbetsbeskrivning eftersom att rollen är ny, utan han har litat på mig att jag får göra ett så gott jobb som möjligt på deltid och samtidigt hjälpa honom en tydlig arbetsbeskrivning på denna roll i fortsättningen.


Hur har det varit?

– Det har varit superintressant! Och samtidigt har det varit ett jätteroligt år för många av de här juniorerna. Ni vet hur många juniorer som varit upp på slutet till a-laget och de har inte alls gjort sig utan tvärtom. Så det har varit jäkligt kul att se den utvecklingen på många och att se att de klarar av det på a-lagsnivå.


– Sedan är det jättetråkigt att det blev som blev nu när de stänger ner all hockey. Vi hade två riktigt bra juniorlag och kanske framför allt vårt J20-lag som har varit bäst i Sverige under hela året. De såg verkligen fram emot ett slutspel som de inte får vara med om nu, så det känns jättetråkigt.


Hur var det att ge dem det här beskedet?

– Vi tog beslutet med dem i fredags och då beslutet själva som förening innan förbundet tog det. De var helt tomma. De förstod nog att det kunde hända, men de lever i sin bubbla med hockeyn. Så att ge dem det här beskedet, med tanke på hur duktiga de varit och deras chanser på att vinna ett SM-guld... blickarna och tomheten var extremt påtaglig och det var jättetrist att vi fick lov att ge dem det här beskedet i fredags, säger Ollas.


Du kan lyssna på hela avsnittet med Jesper Ollas HÄR.