Porsberger avgjorde – Leksand en seger från SHL

Leksand vann det fjärde mötet med Mora och gick upp till 3-1 i matcher i kampen om en plats i SHL kommande säsong.


Nu är de blåvita masarna en seger ifrån att kvalificera sig till SHL efter att Johan Porsberger avgjort med sitt 2-1-mål knappt tre minuter från slutet.

Det blev en ny tajt fight i kampen om Siljan.


I den första perioden kom Mora ut starka och det liknade hur det sett ut långa stunder i matcherna norr om Siljan.


Men några mål bakom Axel Brage blev det inte i den perioden.


Brage, som blev utbytt senast när Mora gick upp till 4-0 på sex minuter i början av den andra perioden, fick en ny chans mellan stolparna och var åter sådär SHL-het.


Det här skulle visa sig bli matchen hittills som varit den jämnast mellan lagen rent målmässigt. Vi såg inte ett ledningsmål förrän Valkvæ-Olsen hade ställt sig på backplats och matade direkt på en passning från Enqvist.


Då hade vi spelat fyra minuter av mittperioden.

Gästernas kvittering dröjde dock inte längre än två minuter.


För Mora var den här matchen oerhört viktig. En seger skulle ta dem upp till ett 2-2-läge och då hade man plötsligt skaffat sig hemmaplansfördel i en serie ”bäst av tre”.


Då skulle ett blåvitt ledningsmål kanske kunnat få moringarna att tänka. Men då kvitteringen dröjde bara drygt 140 sekunder, blev det aldrig några spagettiben hos de rödklädda.


Bromé serverades öppet mål på en bortspelad Brage och 1-1.


Det var också läget inför den tredje perioden.


Här känns det som att den här matchserien verkligen stod inför ett vägskäl. Även om det var tajt och även Leksand hade sina målchanser, kändes Mora tyngre.


Sådär, SHL-tunga som lag från SHL gör.


Ett vägskäl

Undertecknad tvivlade på att Leksand skulle orka om Mora hade vunnit den här fighten och kvitterat matchserien. Men samtidigt vid en blåvit seger? Ja, då var Leksand plötsligt bara en seger från SHL och med ett rejält övertag.


Nu fick vi se det sistnämnda – och det igenom ett mål från Johan Porsberger.


Det var i powerplay som målet kom. Då ska vi komma ihåg hur avgörande Thomas Valkvæ-Olsen blev i kväll. Först satte han 1-0, sedan fixade han det numerära överläget med bara minuter kvar att spela och detta innan han också fick en passningspoäng på 2-1-målet.

Leksand drar på sig en utvisning när klockan står på 18.48. Jon Knuts tar en så kallad ”bra utvisning” när han hakar Michael Haga vid ett fritt läge.


Jesper Ollas täcker ut sista skottet innan Mora kommer in på nytt i offensiv zon och får med sig en tekning med sex sekunder kvar.


Linus Persson som tekat bra hela säsongen gör det igen och sekunderna rinner ut. Detta var Leksands kväll igen och nu är laget en seger ifrån en plats i SHL.


Första chansen att avgöra blir i Mora på fredag – på Tobbe Forsbergs födelsedag.

•••


Matchfakta LIF-MIK 2-1 (0-0, 1-1, 1-0) Skott: 41-25 (4-11, 20-7, 17-7)

Utv-min: 6-10 (2-2, 2-2, 2-6)

Tekningar: 26-13 (13-8, 13-5, X-X)

Publik: 7650 (Tegera Arena)

Inga mål i den första perioden.

1-0 (24.32) Thomas Valkvæ (Enqvist, Lang)

1-1 (26.18) Mathias Bromé (Johnston)

2-1 (56.51) Johan Porsberger (Valkvæ, Gunnarsson)