Regerande mästarna för tunga för nykomlingen

Cupen i Strömstad öppnades som den brukar med ett möte mellan Frölunda och Leksand.


En till en början frejdig tillställning där de regerande mästarna från Göteborg dock tog över mer och mer.


När vi summerade matchen stod Frölunda som segrare med 5-2 och man var helt enkelt numret för stort för SHL-nykomlingen.

Ahnelöv i kamp med Friberg framför mål.

Leksand hade spelat en match innan detta möte, en 2-5-förlust mot Brynäs. Och även om kvällens slutresultat skulle bli detsamma, var insatsen steg framåt mot den första matchen.


Den första perioden var spel- och målmässigt jämnast även om Frölunda tog över ju längre perioden led. Oskar Lang var ett utropstecken i ”hemmalaget” och stod bakom några försök till omställningar.


Ett annat var den nye målvakten Janne Juvonen som debuterade för sin nya dalaklubb. Han fick svettas från start och stod länge pall mot ett påtryckande Frölunda.


I den andra perioden var det ’Indianerna’ som stod för målen, men det var också ett Leksand som i inledningen av mittakten hade kunnat målat först.


Både Martin Karlsson och Mattias Ritola hade bra målchanser via frilägen men lyckades inte överlista en duktig Johan Matsson.


I stället ringde det som sagt bakåt.


Frölunda satte in ytterligare en växel och gjorde vad man brukar säga om SHL-lagen: De tog vara på de chanser man fick och var distinktare framför offensiv bur.


Under slutperioden bjöd kapten Martin Karlsson på 0-4:an. Detta när han i sarghörnet slängde i väg pucken bakom ryggen. Ett nonchalant beslut med resultatet att Rosseli Olsen frispelades och kunde göra sitt andra mål i matchen.


Därefter kom perioden i matchen som Leksand kan ta med sig – åtminstone målmässigt. Hellre 2-5 än 0-4, det är alltid viktigt att få göra mål.


Och det var ett par projektiler vi bjöds på.

Linus Persson var först ut och spräckte Mattssons nolla. En rejäl träff på maskan längst upp i krysset som visade varför han vann Leksands interna poängliga förra säsongen.

Mål nummer två för Leksands del stod Patrik Zackrisson för. Han första strut i Leksandströjan och något som supportarna hoppas att få se måånga gånger i vinter.

•••

Till sist plockar vi ut några utrops- och frågetecken från detta möte.


! Oskar Lang Var pigg, även om han försvann lite i den tredje perioden. Stod bakom en del framåt och tog för sig på ett sätt som man vill se honom göra. ! Janne Juvonen Visst, han släpper till sist fem puckar förbi sig och det är det som står i statistiken. Men sett över 60 minuter var detta en bra debut från finländaren. ! Boxplay-spelet Leksand drar alltså på sig hela åtta tvåor i den här matchen, men endast en gång lyckas Frölunda överlista de blåvitas box i det numerära underläget. ? 'Too many players' Vi skrev om det lite skämtsamt på Twitter. Att man vet att hockeysäsong är igång igen när Leksand åkt ut för att man varit för många spelare på isen. Detta hände dessutom två gånger under kvällen. Skärpning. ? Inte påslagna Och det ovan går ihop lite med detta. Var Leksingarna verkligen ”där” fullt ut i kväll? Kapten Karlsson var inne på det efter den första perioden, att tävlingsinstinkten måste upp. Den blev väl bättre, men gick aldrig i topp. Och då är Frölunda för skickliga, man besegrar dem inte på en skridsko. ••• Matchfakta Leksand - Frölunda 2-5 (0-0, 0-3, 2-2) Skott: 34-41 (10-15, 11-18, 13-8) Utv-min: 16-8 (4-2, 10-2, 2-4) Publik: 490 (Lionshov Ishall)


Inga mål i första perioden


0-1 (27.48) Viktor Ekbom (Lasch, Moverare) 0-2 (32.31) Mats Rosseli Olsen (Fagemo, Sundström) 0-3 (36.22) Patrik Carlsson (Moverare, Fagemo) 5-mot-4 0-4 (42.35) Mats Rosseli Olsen (utan assist) 1-4 (50.23) Linus Persson (Fransson) 1-5 (56.08) Nicklas Lasu (Lasch) 2-5 (57.25) Patrik Zackrisson (Karlberg, Fransson) 5-mot-4