Ritola var tillbaka – blev hjälte direkt

Leksand ledde tre gånger borta mot Karlskrona.


Men när det hade spelats 40 minuter var det ändå hemmalaget som hade en uddamålsledning med 4-3.


Livetabellen över slutspelsserien pendlade under kvällen och i perioder var Leksand inte ens etta längre. Men med en stark forcering i tredje perioden, lyckas Leksand hitta vägen till en kvittering innan Mattias Ritola avgjorde i förlängningen.

Det blev en oerhört händelserik match borta mot Karlskrona med en berg-och-dal-bana av känslor. Här ovan kan ni se Mattias Ritola avgöra matchen i förlängningen.


Men tar man matchen från början och vad som gick som en tråd genom de två första perioderna, var det att Leksand tog ledningen men att man inte kunde hålla den bättre än att KHK snart kvitterade – tre gånger om.


Ritolas första poäng kom vid hans fina snurrpassning fram till Mackan Karlbergs 1-0. Senare – under period nummer två – slog han en direktpassning till Kapten Karlsson som kunde stöta in ett mål som då betydde 2-3 i powerplay.

Roger Melin tyckte inför den tredje perioden i C More att Leksand hade uppträtt stressat. Man kan inte annat än att hålla med.


Mittperioden var en utav de sämre laget presterat under Melins ledning och då inte minst defensivt. Man släppte till omställningar för KHK som man inte är van vid att se.


Och det var ett sylvasst samt påslaget Karlskrona vi fick se, med Marcus Paulsson i förarsätet. Och när de orangeklädda tog ledningen för första gången med 4-3 i numerärt underläge, ja då kändes det tungt för Leksand inför den tredje perioden.


Men där ökade Leksand tempot igen.


Johan Porsberger kunde vackert hitta fram till Linus Persson som kvitterade till 4-4. Fram dit var det dock oerhört nervöst – för då återstod det endast drygt tre minuter av ordinarie tid.

Här var det sedan en avvägning; att riktigt gå för ett avgörande innan klockan ringer 60 minuter, eller hålla i den poäng man faktiskt har.


Här gjorde Leksand rätt som gick för ett segermål, men inte hårdare än att man höll i den poäng man hade. Med de andra resultaten, skulle en poäng innebär att Leksand till sist har allting i egna händer inför avslutningen på onsdag.


Och så blir det. Men nu än lite bättre efter att Ritola avgjort. I och med att Västerås slog Karlskoga med 2-1, leder Leksand med en poäng och står med en bättre målskillnad. •••


Vi kan efter denna match också konstatera att... ... i och med att Leksand tog poäng är Modos säsong över efter matchen i Tegera. Men den som tror att Ö-vikarna inte kommer taggade, tror fel. Tror ni att de har glömt vilket helvete vi har utsatt dem för? De vill naturligtvis avsluta vår säsong och tysta Tegera på onsdag.


... Mattias Ritola gör verkligen skillnad för det här laget i dag. Han har två assist och ett avgörande mål i förlängningen. Han är ostoppbar efter sargerna och ser sådär bestämd ut som han gör när han har gett sig fan på något. Det lovar gott!


... Axel Brage gjorde ytterligare en bra match. Det var inte hans fel att målen rasslade in under de två första perioderna. Han hade snarare inte sitt försvar med sig. Titta bara på 4-3-målet där KHK får komma 2-mot-1 – i Leksands powerplay. ... det bara är för ALLA att gå in och boka biljetter till avgörandet mot Modo på onsdag. Fullsatt är väl kanske lite väl högt satta krav, MEN det ska vara en bra publiksiffra för att sjunga fram krigarna på isen till en play-off mot AIK/IKO.


... Porsberger klev bara av med en assist poängmässigt, men han var en av isens bästa spelare. Oerhört pigg och fick igång Lang med då han spelade på Ritolas normala position i denna match.


... man kommer att vara ganska mycket i sina egna tankar de närmsta dygnen. Därför läge att be om ursäkt på förhand till kollegor, familj och... ja, allmänheten. •••


Matchfakta KHK-LIF 4-5 eft förl. (1-1, 3-2, 0-1, 0-1) Skott: 30-30 (9-5, 16-12, 5-9, 0-4) Utv-min: 8-6 (2-2, 6-4, 0-0, 0-0) Publik: 2130 (NKT-Arena) 0-1 (04.47) Marcus Karlberg (1) (Ritola, Enqvist) 1-1 (17.44) Marcus Paulsson (Nilsson, Norbe) 1-2 (22.14) Thomas Valkvæ (2) (Berg, Rundqvist) 2-2 (24.25) Axel Sundberg (Ingman, Osterberg) 5-mot-4 2-3 (28.33) Martin Karlsson (2) (20 Karlsson, Ritola) 5-mot-4 3-3 (29.50) Linus Karlsson (utan assist) 3-4 (31.08) Niklas Johansson (Liljegren, Nilsson) 4-4 (56.58) Linus Persson (2) (Porsberger, Schulze) 4-5 (62.18) Mattias Ritola (1) (Schulze)


Sista omgången: Leksand - Modo Västerås - Karlskrona Västervik - Karlskoga Tabellen inför den:

Lyssna: Senaste avsnittet av Blåvita Krigare's podcast


Boka: Dina biljetter till Leksand - Modo!