Rundqvist om att lämna LIF: ”Många fina minnen”

David Rundqvist har fått minst sagt sparsamt med speltid den här säsongen med Leksand i SHL.


Nu står det klart att forwarden lämnar Dalarna för spel med Västerås i Hockeyallsvenskan.


För Blåvita Krigare berättar Rundqvist om beslutet.


– Jag vet att de inte ville ha kvar mig inför nästa år. När jag sedan inte får spela heller måste det ske en förändring, säger han.

I statistiken står det 24 spelade matcher den här säsongen för David Rundqvist med Leksand. Men sanningen kring speltiden är en annan.


Snittiden för 27-åringen ligger på 09.00 minuter per match och det har varit full matchning i fyra-fem matcher på hela säsongen, samtidigt som det varit konstant läktarplats sedan nyår.


Exklusivt: Vill du lyssna på samtalet med Rundqvist i sin helhet? Stötta oss på Patreon där du får tillgång till hela samtalet.


Under fredagen blev det klart att Rundqvist, som fyllde 27 i måndags, lämnar Leksand och i stället flyttar till Västerås där det blir spel i Hockeyallsvenskan.


”Jag vet att de inte ville ha kvar mig inför nästa år.”

Blåvita Krigare når Rundqvist när han håller på att packa ihop sina saker i Leksand för att i morgon lördag genomföra sin flytt.


– Ja, jag håller på och plockar i ordning lite grann och gör mig redo för flytt. Det blir lite omställning när man är inställd på en vanlig vardag som man haft i 1,5 år och sedan två dagar senare är det något annat som gäller.


Vi vill förstås veta mer om beslutet att lämna Leksand och vad som ligger bakom. Och David går direkt på sakfrågan: Den uteblivna speltiden.


– Jag vet att de inte ville ha kvar mig inför nästa år. När jag sedan inte får spela heller måste det ske en förändring. Det har väl kommit fram från båda parter. Jag tycker att jag haft mycket tålamod i situationen och känner att mer kan jag inte göra, säger han och fortsätter:


– Jag har kommit till den punkten att jag måste spela och marknadsföra mig inför nästa år. Så det var skönt att kunna hitta en snabb och bra lösning.


Hur har samtalen gått med Melin och klubben?

– Jag vet inte vad jag ska svara. Jag har inte hört så mycket, så det är väl det jag har känt att nu har det gått så lång tid och ingenting händer. Det har inte spelat någon roll vad jag har gjort, har jag fått känslan av.


– Till slut så måste man ta ett beslut att man får tänka på sig själv. Men det är klart att det är tufft när man inte har fått spela då man vill vara med, bidra och vinna matcher ihop.


– Man vill vara delaktig och riktigt det känner man inte när man sitter på läktaren utan man är bara med och tränar. Det har varit tufft vissa perioder och andra perioder har det varit ganska bra.


Är det din agent som skött snacket?

– Ja precis. Jag har inte vetat om så mycket mer än att vissa lag varit intresserade. Jag säger bara vad jag tycker och sedan smäller det bara och så är det klart. Jag har inte gjort så mycket egentligen.


Det går som sagt for i ishockey. Ibland så pass snabbt att man inte ens hinner säga hejdå till sina lagkamrater, något David tycker känns lite trist.


– Det fick jag inte möjlighet att göra nu vilket jag tycker är tråkigt. Jag hade gärna sett dem öga mot öga och tackat dem ordentligt. Men vi har hörts över telefon då de är i Oskarshamn nu och jag hinner sticka innan de kommer tillbaka. Men jag är säker på att jag kommer att stöta på de flesta även framöver, så det är lugnt.


Vem lämnar du utan rumskamrat nu?

– Brage, haha. Han skrev till mig förut och sa att han tyckte att det var tråkigt. Nu hade han singelrum på den här resan (till Oskarshamn), så jag vet inte om han får bo solo nu eller om han får en ny partner.


”Jäkligt fina minnen som jag kan ta med mig resten av livet.”

Om du tänker tillbaka på tiden i Leksand, vad skapar det för känslor?

– Den var turbulent även förra året vilket gör det hela speciellt. Det har varit en berg-och-dalbana sedan jag kom hit. Det har hela tiden varit ett jäkligt gött gäng och man har trivs bra i laget och föreningen överlag.


– Sedan också att det gick som det gick förra året när vi låg näst sist, började vinna massa matcher i rad och till sist lyckades gå upp efter 4-1 i matcher. Det är klart att det blir jäkligt speciellt.


– Jag själv har inte varit med om något så roligt tidigare heller, utan mest bara haft ”vanliga” säsonger med framgång för laget i första hand. Har jag gjort en bra säsong har jag hamnat i ett bättre lag, tagit steget upp till SHL eller så, men jag har aldrig haft någon framgång med hela laget tidigare. Det är jäkligt fina minnen härifrån som jag kan ta med mig resten av livet.


Rundqvist medger att det har varit frustrerande att sitta på läktaren och till sist blev det helt enkelt en ohållbar situation.


– Jag är annars ganska nöjd med hur jag har hanterat situationen. Det är tufft när man ena stunden är högerforward, andra stunden är man vänsterforward och någon gång är man center.


– Vissa matcher har man varit på alla tre positioner i samma match, samtidigt som man ibland gör en period, ibland gör man två och sådär. Det har varit väldigt ryckigt och man har inte känt något större förtroende. Jag har därför inte kunnat jobba mig in och etablerat mig.


När man har tittat på matcherna utifrån har det känts som att just rotationen har genomgått hela laget. Det är sällan som ett lag har sett likadant ut två matcher i rad...?

– Det har gjort det. Jag tror att det är väldigt viktigt att ha lite tålamod och att folk få spela ihop sig. Det är bara att titta på Ritola, Zackrisson och Abbott som har hittat en bra kemi nu. Den blir bättre och bättre för varje match som går.


– Jag tycker själv att jag trivdes jättebra med Martin (Karlsson) och Jon (Knuts) där i början. Jag tycker att vi spelade bra. Men när vi inte vann matcher ändrade man på vår formation och där nånstans känner jag att det blev väldigt ryckigt och jag tappade självförtroende. Till slut visste jag inte om jag var ”leftare” eller ”rightare” när jag var ute på isen.


Det känns samtidigt som du säger, när man bestämt att du inte ska få ett förlängt kontrakt, att man inte hade några problem att sätta dig på läktaren med det i åtanke?

– Så är det, men det får man ha respekt för. Jag har inget agg mot någon utan vet hur branschen fungerar. Det är inget konstigt egentligen utan det är bara tråkigt att det händer mig, det är väl så jag känner.


”Hela den dagen var fantastisk.”

Rundqvist ombes ta fram ett minne från Leksandstiden som hjärtat bultar lite extra för. Och föga förvånande handlar det om avgörandet uppe i Mora i våras.


– Varje gång man tänker tillbaka tänker man på sista matchen i Mora. När ”Agge” (August Berg) avgör och man är ute på isen. Man är med alla i laget, man tittar upp på läktaren och man ser fler leksingar än moringar. Det finns många fina minnen. Hela den dagen var helt fantastisk.


Nu väntar ett nytt äventyr för Rundqvist och detta i Västerås. Ett roligt val av lag menar vi, något han håller med om.


– Så kände jag också. Det brukar vara bra drag på läktarna och jag tycker att de har ett bra lag. Jag hoppas och tror att jag kan passa in ganska bra där.


– Sedan är Calle (Själin) där och även två andra killar som jag har spelat med tidigare. Det ska bli riktigt kul ska det bli samtidigt som jag har en stor revanschlusta då jag vill avsluta den här säsongen så bra det bara går, avslutar David Rundqvist.


Exklusivt: Vill du lyssna på samtalet med Rundqvist i sin helhet? Stötta oss på Patreon där du får tillgång till hela samtalet.