Rundqvist om att splittras från Immo: ”Saknar kemin vi hade”

David Rundqvist värvades till Leksand inför säsongen från Troja/Ljungby ihop med sin radarpartner, Tor Immo. De fick inleda säsongen tillsammans men har sedan splittrats efter en tyngre inledning på säsongen.


– Det är klart att man saknar den här kemin som vi hade förra året för då spelade vi 30 matcher i rad utan att vi hade några riktiga bottennapp, säger Rundqvist som kommit igång och snittat en poäng per match efter årsskiftet.

När vi når David står han hemma i köket och lagar middag. Denna fredagskväll bjuds det på sötpotatis och kyckling. Vi får störa honom under matlagningen och börjar med att prata om matchen mot Västervik senast.


– Jag tycker att om man ska jämföra med matchen mot Karlskoga var det raka motsatsen. Mot Karlskoga kändes det som om allting bara flöt på och vi hade medstuds, allting stämde, säger han och fortsätter: – Mot Västervik... de gjorde nog en ganska bra match från deras håll som stängde passningsvägar, jobbade hårt och gjorde det svårt för oss. Det finns inga lätta matcher i serien, men det var mest det att vi inte hade något ordentligt spel.


Många med undertecknad var imponerad av Davids insats mot Västervik. När laget inte bländade, gjorde han det på egen hand. Men själv är han lite försiktig och plockar med hela laget i sin analys. – Det kändes helt okej även om det inte var speciellt bra. I andra var de betydligt bättre än vad vi var och när de gör sitt 2-2-mål steppar vi upp i slutet och försöker kriga in ett segermål vilket vi gjorde till slut. Starkt ändå att vi lyckas ta tre poäng.

Att tagga till mot de ”mindre” lagen

I tidigare intervju på officiella hemsida har vi kunnat läsa kapten Martin Karlsson berätta att han tycker att laget ska tagga till även när man möter de ”mindre” klubbarna i serien, något som David håller med om.


– Så är det. När man möter ett ”stort lag” eller ett topplag blir det lite mer automatiskt att alla lag vill slå de stora lagen. Sedan när Karlskoga kom på besök var det ändå serietrean med mycket folk på läktarna. Och de i de matcherna blir det så att man blir lite energi gratis av det. Man får försöka tänka lite extra på att komma in i grejerna när man möter mindre lag.


Vi talar lite kort om hela säsongen så här långt. En säsong som bar på en tung start för Davids del personligen där han inte var tillfreds med sitt eget spel.


– Mina första tio matcher var jag inte alls nöjd och fick inte ut någonting av mitt spel. Då blir det lite så att man börjar fundera, självförtroendet blir sämre. Och efter de tio matcherna gjorde jag 2+1 när vi vann ganska stort. Det var egentligen där startskottet gick lite för min egen del, säger David och fortsätter: – När man har en sådan tung period som vi hade med laget med nio raka torsk, då är det klart att det sätter sig i huvudet och det är svårt att släppa faktumet att vi inte vunnit på flera veckor. Det påverkar även ens eget spel. När Roger kom in kom han in med lite ny energi och det blev en nystart. Och jag tycker att hela laget har steppat upp sedan han kom in med lite nya idéer och energi.


Hur är han, Roger?

– Han är bra. Han uppmanar mycket till att våga spela och att ha en tanke hela tiden. När vi kommer i en 3-2:a till exempel räcker det att en drar på kasse och den andre kan släpa litegrann för att öppna upp för ett spel över centrallinjen.


– Och även i anfallsspelet behöver vi inte bara ha en tanke i att komma in på mål utan det räcker med att man har en het kille där och sedan ha lite mer fart framför allt. Det har han tryckt mycket på, att vi ska använda den i anfallszon och att inte bli stillastående.


Han ger ett väldigt lugnt intryck, skulle du säga att det stämmer?

– Ja, han är alltid lugn. Sedan är han väldigt tydlig med när han är och inte är nöjd. Han är inte den som ställer sig och skriker utan han säger det på ett väldigt lugnt och harmoniskt sätt. Han har pondus när han pratar även om han pratar lågt och inte höjer rösten. Han får hela laget att lyssna på honom.


Saknar kemin med Immo

Inför säsongen värvades Rundqvist tillsammans med Tor Immo som en superduo från Troja/Ljungby efter att laget åkt ut Hockeyallsvenskan.


Tanken var givetvis att dessa lirare skulle hitta något riktigt bra även i Dalarna då de fortsatte sina hockeykarriärer där båda två.


Men så har det inte blivit.


De fick många matcher tillsammans inledningsvis men har sedan splittrats. På frågan om han saknar att spela med Immo, vet David inte riktigt vad han ska svara.


– Svårt att säga vad man saknar och inte. Både han och jag har väl haft det ganska tufft egentligen, så jag vet inte riktigt. Vi har rullat runt i kedjorna ganska mycket och när det stämmer så fortsätter man gärna med de formationer som fungerat bra.


”Det är klart att man saknar den här kemin som vi hade förra året”

– Jag vet inte hur det ser ut i framtiden men jag tycker också att Tor har kommit upp på slutet. Det är klart att man saknar den här kemin som vi hade förra året för då spelade vi 30 matcher i rad utan att vi hade några riktiga bottennapp.

”Mycket att spela om”

Vårt samtal går mott sitt slut och självklart fick vi även lov att hinna prata om den toppmatch som väntar mot Modo i Tegera Arena under lördagen.


En match som startar klockan 15.15 och dit över 5500 biljetter redan är sålda. David är laddad när han tänker på vad som väntar under morgondagen.


– Det blir mycket folk så det ska bli skitkul. Modo är ett lag som torskade senast med 6-1 mot AIK hemma, så de kommer att vara riktigt revanschsugna. Det är också ett lag som vi ska fightas med i övre delarna av tabellen till våren. Vinner vi i morgon kan vi ligga på en femteplats så det är mycket att spela om. Vi kommer sedan tillbaka att prata om Davids egen insats mot Västervik. Han slingrade sig lite vid första svaret, var han inte lika nöjd med den som undertecknad var från tv-soffan?


– Jag kände mig pigg i kroppen och hade mycket energi. Sedan tycker jag att jag, i första hand under första och andra perioden, kände att jag hade mer i mig än vad jag fick ut.


– Sedan kan man förstås inte skapa lägen i varje byte i en hel match... men defensivt sett tycker jag att det var en bra match och sedan offensivt hade det kunnat vara lite bättre i början av matchen. Men det är klart att jag är nöjd med matchen och ska jag ranka mig själv så var det en bra match.


Heldag i Tegera

Efter att Leksands herrlag förhoppningsvis spöat Modo, är det sedan damernas tur. Det är en heldag som väntar i Tegera under lördagen med match i SDHL mellan just Leksand och Modo med start klockan 18.00. Ett bra initiativ, menar David.


– Vi ska skriva lite autografer i entréhallen efter matchen och sedan se damernas fight, så vi får hoppas på en dubbel. De har löst det med ett väldigt bra initiativ, att både herrarna och damerna möts samma kväll, avslutar David Rundqvist.