Sju spaningar: Leksand - Luleå 0-3

Leksand blev nollat mot Luleå.


Totalt var det för nionde gången den här säsongen. Här är några tankar efter ytterligare en tung kväll för Leksand som innebär att förlustraden nu är uppe på sju.

Oskar Lang med låg tyngpunkt. | Foto: Jessica Ström

1. Den avslagna känslan

Det kanske var en del energi som gick ur laget när man förlorade den viktiga matchen senast mot Linköping, trots allt. För inledningsvis var detta ett riktigt sömnpiller.


Leksand var inte riktigt där, man drev inte på i sin skridskoåkning och man såg inte ut att ha någon plan för vad man skulle göra med pucken offensivt. Det dumpades, fastnades i sarghörn och man hade bara fem skott på mål efter 20 minuter.


Genom hela matchen hade Leksand oerhört svårt att skapa målchanser. Och utöver ett bortdömt mål från Wännström och ett skott i stolpen från Forsberg... ja, då var det inte mycket mer.


Möter man då inte Luleå med full intensitet, då blir det mycket svårt att skapa målchanser.

2. Ljummen Brage

Janne Juvonen vilades och Axel Brage fick förtroendet mellan stolparna. Och man kan väl kallt konstatera att förra årets stora kvalkung inte stärkte sina aktier för att spela mer framöver.


Det var när Leksand tryckte på för en kvittering i mittperioden som matchens stora misstag kom. Juhani Tyrväinen slängde in pucken från sargen och Brage släppte en lucka vid stolproten – trots att han redan stod där och var på plats när pucken kom.


Plötsligt skulle Leksand göra tre mål i tredje perioden för att ta tre poäng.

3. Inga marginaler

Leksand startar den tredje perioden på ett bra vis och redan efter 38 sekunder kvar han en puck inne. Sebastian Wännström såg ut att ha reducerat och gett Leksand visst hopp om poäng – men det videogranskades och dömdes senare bort.

Med säsongens bedömningar finns det inte så mycket att säga om det. Hrivik är och lyfter lite på Lassinanttis klubba och det får man absolut inte göra. Ajabaja. Fy skäms. Och så vidare.


Minuten senare slarvar Matte Göransson i egen zon i ett uppspel, Konstantin Komarek får pucken och kastar i väg en backhand som inte heller såg otagbar ut. 0-3. God natt. Hej kval.

4. 74 skott – tre mål

Denna punkt handlar om mer än bara kvällens match, men blir man nollade sätter det ändå körsbäret på en tung vecka rent mål(och poäng)-mässigt.


På tre matcher, detta mot Malmö, Linköping och Luleå, har Leksand haft 74 skott på mål. Hur många som har gått in? Ja det har bara räknats ner: Först två, sedan ett och i kväll noll. Tre.


Plötsligt känns det som att Matt Carey kan komma in och ha en viktig roll i Leksand. Stå och buffla framför mål, peta in någon puck eller i alla fall skapa lite yta för andra spelare.


Detta var för övrigt nionde gången Leksand blev nollat den här säsongen.


En osannolik siffra.

5. Upp med Forsberg

Kort skulle vi kunna se ett byte i kedjorna. Plocka upp Fredrik Forsberg till Hrivik och Lang, samtidigt som Wänna får kriga med Kapten Karlsson och Knuts i deras kedja.


Forsberg är en av Leksands hetaste spelare för stunden och skulle fylla den platsen i en annars bra kedja på ett bättre sätt. Träna på det i ett par dagar så kör vi så mot Rögle på tisdag.

6. Sätt några stjärnor

När vi skriver om att J20 går som tåget i sin serie är det vanligt bland kommentarerna att man vill se dessa spelare i a-laget. Och det kan vi säga; hade det varit så enkelt att bara plocka upp juniorer och fylla på därifrån, ja då hade Leksand varit en SM-guldkandidat.


Men kanske är det ändå dags för detta i en eller ett par matcher. Vad har Leksand att förlora? Sätt tre av de icke presterande stjärnorna och plocka upp en kedja junisar. Adam Bäckehag exempelvis som gjorde hattrick i dag mot Linköping.


Då får Leksand in lite självförtroende i a-lagets omklädningsrum, om inget annat.


Våga testa. Den pågående förlustraden står nu på sju...

7. Linus Fröberg

Med 17:21 på klockan i Linköping avgjorde Linus Fröberg för HV71. Jönköpingslaget låg under med 2-0, kom ikapp och avgjorde sent.


Detta innebär att Leksands avstånd upp till LHC åtminstone inte växte. Alltid något.