”Sluta klaga leksingar – det klär er inte”

Sportchef Thomas Johansson har pratat om att ”topp-topp-spelare” ska in i Leksands lagbygge inför återkomsten i SHL till hösten.


När 31-årige Andrée Hult sedan presenteras under en solig fredag i mitten av maj, möts Leksand av idel negativa reaktioner från sina supportrar på sociala medier.


Jag kan förstå detta antiklimax och att man pumpat upp adrenalinet för mer etablerade namn. Men sluta klaga, leksingar. Det klär er inte.

Andrée Hult i Timrå-dressen.

Krönika. Det är fredag, våren har nått Sverige och leksingar runtom i landet gör sig redo för en härlig sommar innan det är dags för en ny återkomst i SHL i september.


Efter den smått osannolikt starka avslutningen på fjolårssäsongen som slutade med ett avancemang till högstadivisionen, har en trupp för detta nya uppdrag så sakteliga börjat ta form.


GM Thomas Johansson satte upp en strategi och började bakifrån.


Målvaktspositionen är klar, där kval-omutlige Axel Brage ska upp i kamp om speltid mot den finske lovande målvakten Janne Juvonen, som tog Janne Simons gamla eka över Siljan och anslöt från den röda till den blå sidan av Dalarna i förra veckan.


Innan dess hade backsidan förstärkts ordentligt med OS-backarna Johan Fransson och Jonas Ahnelöv. Spelare som nu bygger en försvarsgrund tillsammans med Daniel Gunnarsson och Mattias ”Kolan” Karlsson.


Räck upp en hand den som har okunskap nog att kunna klaga på den backstommen.


Framåt har Johansson hittills breddat truppen med AIS-Foppa och även plockat in två nyförvärv som hoppas på en nytändning i Sebastian Wännström och Daniel Olsson-Trkulja.


Står också i Antons ringhörna

Spelare som inte rimmat med ”Tjommes” uttalanden om ”topp-topp-spelare”, men som heller inte kommenterats av TJ som lagets nya spets. Än känsligare blev det när en publikfavorit i Anton Karlsson under samma tidsperiod fick lämna.


Jag kan förstå att känslor här bubblar över, då jag själv också ställer mig i den ringhörnan av supportrar som ville ha ”AK27” kvar.


Och det är lätt av Anton att gå ut och säga att han gärna hade stannat. Men där har en förhandling till sist slutat i att parterna går skilda vägar och vi vet faktiskt inte mer än så.


En mindre hatstorm

När notisen sedan kom från Leksands IF vid lunchtid under fredagen att det skulle presenteras ett nyförvärv under dagens 12.30-sändning, blev det förstås en orealistisk förväntan bland leksingarna. Zachrisson? Raffl? Ibland kan man nästan tro att folk börjat hoppas på att Filip Forsberg ska komma hem.


När det sedan visar sig vara Andrée Hult. En svensk forward med fyra säsonger i tyska ligan som senaste äventyr på sitt CV som nu är klar för Leksands IF, då bryter en mindre hatstorm ut i klubbens egna sociala kanaler.


Och absolut. Jag kan förstå detta antiklimax, då denna värvning inte heller rimmar med vad Johansson har talat om i diverse intervjuer, att det är spets som ska in.


Men det finns en parameter i detta som lätt glöms bort.


Det handlar om bristen på centrar.


Detta både i Leksands trupp och kring lediga sådana i ishockeyn generellt i dag – som vill spela med en SHL-nykomling och som klubben har råd med.


Hult här för att bredda

David Rundqvist och Jon Knuts var innan i dag lagets renodlade centrar. Det är spelare som trivs i mitten av sin kedja och som gör det bra. Sedan ser vi en handfull spelare som klarar av rollen, men som hellre spelar som vinge.


Här kommer Andrée Hult in och gör precis det Tjomme säger: Breddar centersidan.


Faktum kvarstår att spets måste in i den här truppen för att klara av SHL och det är förstås GM Johansson mer medveten om än någon annan.


Så när vi fortfarande bara är inne i maj och det är 120 dagar kvar till SHL-premiären mot Malmö i Tegera Arena den 14 september.


Knäpp fredagsölen och sluta klaga leksingar, det klär er inte.


Läs mer:

Leksand breddar centersidan med mas från Tyskland

Klart – här är Leksands försäsongsmatcher

Leksand tillåts spela i vitt på hemmaplan i SHL

Juvonen presenterad: "Verkligen glad”


Lyssna: Blåvita Krigare's podcast