Tre mål i powerplay och hållen nolla när Leksand vann

Leksand bröt den långa förlustsviten och lät den stanna vid nio. Detta mot Oskarshamn – laget som man faktiskt senaste besegrade.


Tre mål i powerplay och en hållen nolla gav en 3-0-seger och Leksand närmade sig smålänningarna i tabellen.

Leksand vann – Heineman såg nöjd ut (Foto: C More)

Senast Leksands herrlag vann en ishockeymatch var den 25 januari när Oskarshamn besegrades på bortaplan med 5-3.


Sedan dess har förlusterna stått som spön i gropen i Leksand och nio stycken har det totalt blivit innan det nu var dags att möta Oskarshamn igen.


”Zacke” inledde

Mot Djurgården senast värmde Leksand upp sin nya powerplay-uppställning genom att göra ett mycket vackert mål och det byggde man verkligen på i kväll.


Det började som det gjorde mot Djurgården målmässigt för masarna, med att Patrik Zackrisson satte 1-0 från i stort sett samma position – med samma assistläggare i Gunnarsson och Abbott.


Innan perioden var över hade även Sebastian Wännström hållit sig framme vid den bortre stolpen, fläkt sig efter isen och satt 2-0 – även detta i powerplay.


– Powerplay fungerade och det kanske lossnade i dag. Det har gått trögt under säsongen så det är kul att få göra tre mål där. Det är bra för självförtroendet. Det är bara att jobba vidare, åka ner till Frölunda och ta tre nya, säger Jonas Ahnelöv till C More efter matchen.


Het Brage

I mötet med Djurgården gjorde Leksand ett målvaktsbyte när Janne Juvonen lämnade plats för Axel Brage. Fjolårets stora kvalgigant mellan stolparna kom in och var riktigt bra.


I kväll fick han förstås chansen på nytt och då kom också – för att köra snabbsummeringen – säsongens första nolla. Leksands första för säsongen. Brage var het och nu drömmer leksingar om att han är på väg in till den form han hade under förra säsongens avslutning.


I mittperioden kunde Marek Hrivik hitta vägen fram till 3-0 i ett nytt numerärt överläge. Oskarshamn saknade inte chanser i matchen, men Leksand spelade kompakt och hjälpte Brage till att vara bra. Man rensade framför sin målvakt som man inte gjort ordentligt tidigare.


– Vi spelar en bra match och skönt att få vinna. Alla krigar på riktigt ordentligt så det är jättekul, säger Ahnelöv.


”Inte över än”

Emil Heineman klättrar i kedjorna. I kväll fick han chansen i andrakedjan där han plockade med sig Patrik Zackrisson upp dit och där Wännström tog den tredje platsen där.


En ny match av 18-åringen som också fick chansen i numerärt överläge. Han tog för sig, ville ha pucken, fördelade den och borde – sett till chanserna han skapade – faktiskt blivit målskytt.


Den första SHL-pucken i nät lär inte dröja om han fortsätter så här.


– Vi ska kriga en match i taget, ta så många poäng som möjligt. VI har börjat ställa in oss lite på vad som kommer, men det är inte över än, säger Ahnelöv om avslutningen av grundserien.


Och givetvis är det så.


Men detta var en match som gav en del positiva svar för Leksands del. Man spelade för varandra, man hade ett powerplay som levererade och en het målvakt mellan stolparna.


Om kvalångesten varit tung den senaste tiden, lär den ha mildrats för många blåvita supportrar ute i vårt avlånga land efter den här insatsen.


Fick med sig publiken

För visst finns det saker att putsa på, Leksand blir inte lika straffade på sina misstag i kväll som man blir mot exempelvis Frölunda. Men i det stora hela gör Leksand en riktigt fin match.


Och på tal om Frölunda, ja. Det blir nästa veckas första test.


På dem bara!


Och förresten, Matt Carey?


Jodå. Han var med och han retade gallfeber på motståndarna – precis som han ska göra. Han delar ut smällar, han tar smällar och han kommer att tillföra en tyngd i Leksands spel.


Redan i första bytet gick han in och satte dit en IKO-spelare i sargen. Med detta fick han självklart med sig publiken och sådant ska verkligen inte underskattas.


Nästa motstånd att komma till Tegera är Växjö nästa torsdag.

Matchfakta

Leksand - Oskarshamn 3-0 (2-0, 1-0, 0-0)

Skott: 25-22 (8-7, 10-4, 7-11)

Utv-min: 6-10 (0-4, 2-4, 4-2)

Publik: 5965 (Tegera Arena)


1-0 (08.04) Patrik Zackrisson (Gunnarsson, Abbott) PP1

2-0 (14.35) Sebastian Wännström (Lang, Hrivik) PP1


3-0 (32.33) Marek Hrivik (Fransson) PP1


Inga mål i den tredje perioden.