Tre poäng och hållen nolla i Västerås

Leksand åker till Västerås för att inleda slutspelsserien – och gör sin bästa match för säsongen när de stänger ner ”gurkorna” med en 3-0-seger.


I och med detta tar masarna kommandot i serien och toppar den efter en spelad omgång. Mattias Karlsson, Jesper Ollas och Oskar Lang gjorde målen.

Jesper Ollas 2-0-projektil.

Det var på förhand den här seriens svåraste match direkt för Leksand när man skulle gästa tabelltrean Västerås. Och de vi undrade var; om det skulle vara fyra poäng mellan lagen, eller om Leksand kanske skulle gå om och leda med två?


Det blev det sistnämnda – efter en riktigt imponerande match av Leksand.


Roger Melin var inne på det i media inför matchen; Leksand åkte inte till det här mötet för att bjuda upp till dans. Det behövde inte vara vackert, utan det skulle sluta med en seger och sedan fick spelet se ut lite som det ville.


Men när Roger tittar tillbaka på insatsen på bussen hem, är han alldeles säkert mycket nöjd med det han ser. Det här var inte tur, det här var ingen oförtjänt seger. Det här var en uppvisning i hur man stänger ner en match och tar vara på det som bjuds.


Kolan målade först

Efter en mållös förstaperiod där Västerås aldrig kom med den där riktiga forceringen som man kanske hade förväntat sig, kunde Mattias Karlsson till sist ge Leksand ledningen i powerplay under mittaktens inledning.


Ett oerhört viktigt mål förstås i en så här pass tajt tillställning.


Efter det tog Leksand över allt mer och sköljde över motståndet. Därför kom 2-0 välförtjänt och detta genom en slägga – från Jesper Ollas.


Han fick pucken av Filip Johansson, tittade upp, väntade in rätt läge och tryckte dit pucken som innebar en dubblad ledning. Ett mål ni kan se hur många gånger ni vill via en gif här ovanför.


Brage omutlig

Det som imponerade mest med Leksands insats var sättet man höll Västerås borta från sitt eget mål. Man styrde spelet, tempot och var VIK fick hålla i pucken – nämligen längs sargen.


Axel Brage tog det han skulle och höll sin fjärde nolla på de fem senaste matcherna han har spelat. En målvakt som verkligen har kommit in i den rätta zonen i precis rätt tidpunkt av säsongen.


– Vi gör en riktig bra bortamatch. De har åkt mycket mer skridskor tidigare när vi mött dem den här säsongen och var mer tafatta i dag. Samtidigt var vi riktigt pigga och får en väldigt skön start på den här serien, säger Brage till C More efter segern och fortsätter:


– Vi spelar tajt och släpper inte till så mycket skott. Vi gör det svårt för dem att skapa chanser och då släpper man inte in så mycket mål.


I den tredje perioden kunde Oskar Lang stänga målgörandet med 3-0 i öppen bur. Och vem tror ni toppade en fin insats med en assist till det målet?


Jajamensan; Axel Brage. ••• Efter denna match kan vi också konstatera att... ... de tillresta leksingarna tog över på läktaren! Det var det enda man hörde genom tv-rutan, ramsor som stöttade de vita och blå på isen. Fantastiskt!


... våra Mattias-backar var strålande! Många var bra i kväll och två av dem var Nilsson och Kolan. Det är snäpp på fem-plus-insatser på båda två och jag förstår att Leksand inte släpper in några mål när man har så här smarta backar i laget (då är dessa två bara två av dem).


... Roger Melin har gjort stordåd för den här truppen. Som han har gått in och satt försvarsspelet. Och som ni vet; det är där man lägger grunden till framgångsrika lag när det ska till att avgöras i slutet av en säsong. ... Axel Brage som sagt verkligen är i ”zonen” nu. Visst studsar det lite puckar framför honom och ibland ser han ut att ha lite flyt. Men vilken målvakt ska inte ha det? Man ska ha flytet, målramen och sina medspelare på sin sida när man är i den där zonen. Bra!


... Hugo Enock vet hur man går på knock! Vi avslutar helt enkelt denna matchrapport med en fin höfttackling från #23. Sådana ser man verkligen inte alltför ofta längre!

Matchfakta VIK-LIF 0-3 (0-0, 0-2, 0-1) Skott: 23-27 (5-4, 10-13, 8-10) Utv-min: 12-6 (4-4, 2-0, 2-6) Publik: 4683 (Rocklunda) Inga mål i den första perioden 0-1 (22.04) Mattias Karlsson (Porsberger, Persson) 5-mot-4 0-2 (33.35) Jesper Ollas (Johansson) 0-3 (59.51) Oskar Lang (Brage) 5-mot-4 Kvällens resultat: Västerås - Leksand 0-3 Karlskoga - Modo 2-0 Karlskrona - Västervik 3-2 efter straffar Kommande omgång, torsdag: Leksand - Karlskoga Modo - Karlskrona Västervik - Västerås Nuvarande tabell: