Tvåmålsskytten Ahnelöv: ”Får nästan gåshud”

Jonas Ahnelöv klev återigen fram när Leksand behövde det som mest. Två gånger om kvitterade han för sitt lag i den tuffa bortamatchen i Ängelholm.


Den sista med 13 sekunder kvar fram till 2-2 och när Leksand sedan vann straffläggningen, hade dalalaget knaprat in en poäng på Linköping.

Ahnelöv stor hjälte (C More)

Att möta Rögle på bortaplan är troligtvis en av de tuffaste matcher som Leksand kommer att spela den här säsongen. Och det gäller många fler lag än bara Leksand.


Och tidigt i matchen kunde man konstatera att hemmalaget var på ett spelglatt humör. Man kunde förstå varför RBK huserat i toppen av tabellen under säsongen.


Roger Melin har under säsongen använt sin tombola flitigt när han skapat sina laguppställningar. Och kanske har Janne Juvonen haft tur med lotten med sina 50 procent mot Axel Brage, eller så har man bara cementerat finländaren mellan stolparna.


Men ingen kan säga att han inte förtjänat det. Juvonen har varit en av Leksands bästa spelare under ett gäng matcher nu och hans fina form behövde Leksand för att kunna ta poäng i den gröna delen av Skåne.


Och ja, ni vet hur det gick.


Juvonen sattes på prov under hela matchen och redan efter tre minuter kom ett ledningsmål för hemmalaget. Det behövdes en läcker styrning från Ted Brithén i powerplay för att överlista honom.


Men det berättar också lite om den finske målvaktens starka psyke. Trots ett tidigt insläppt spelade han upp sig, fokuserade på nästa puck och gjorde det oerhört bra.


Öppningsperioden var Rögles både på mål och poäng. Men samtidigt var det ingen dålig första tredjedel från Leksand, utan man var med efter 20 minuter. Klart godkänt med 1-0 på tavlan.


Ahnelöv, del 1

Jonas Ahnelöv. Leksandsbacken som går hand i hand med Juvonen när det kommer till att vara Leksands bästa spelare den senaste tiden.


Må han aldrig gå sönder och bli frånvarande igen, för han är så viktig. I kväll var han överallt. Om inte och vann puck i egen zon, så var han framför Christoffer Rifalk och högg på en retur.


Eller så styr han in skottpassningar. Och den här gången kom den från Daniel Trkulja 16 minuter in på den andra perioden. En period där Leksand hade lyft sitt spel, skapat mer och jobbat ihop till den kvitteringspucken.


Först in med pucken över mållinjen och sedan flytta buren. Ungefär på samma sätt som han sänkte en Linköpingspelare efter sin kvittering i torsdags. Inga bromsspår. Enda in i kaklet.


Leksand dominerade

Ett 1-1-resultat inför den tredje perioden borta mot Rögle hade nog de flesta leksingar köpt på förhand. Där befann sig Leksand nu och det med mersmak. Martin Karlsson var oerhört nära att stöta in ett ledningsmål för gästerna i slutet av mittakten.


Pucken smet precis utanför.


I den tredje inledde Leksand med att dominera. Ett tag stod det 6-1 i skott till de blåvita och två av dessa skott borde ha inneburit ett ledningsmål.


Först kom Linus Persson fri mellan tekningscirklarna och prickade kryssribban. Kort därefter serverades Mattias Ritola öppet mål, men Rifalk agerade Stålmannen, slängde sig och räddade pucken.


Sällan hade man skrivit in ett mål i protokollet innan pucken gått in som där.


Ahnelöv, del 2

Men mitt i dalapressen, stack Rögle upp och gjorde 2-1.


På något som knappt såg ut att vara en halvchans hittade Dominik Bokk en lös puck och sedan en väg fram till ett ledningsmål. Oerhört rättvist, kände nog många blåvita, samtidigt som det också kändes väldigt typiskt.


Det är så det ofta går som nykomling om man inte tar vara på sina chanser.


Rögles uddamålsledning stod sig hela vägen in mot slutet. När 2.20 återstod fick Leksand med sig ett numerärt överläge, men efter en av dessa två minuter utan utdelning dog glädjen.


Jon Knuts åkte ut för en tveksam hakning och det blev spel fyra mot fyra. Med 38 sekunder kvar plockade Leksand Juvonen och fick fast pucken i offensiv zon.


Mattias Göransson hittade en fin passning genom Rögles box till Ahnelöv – och då small det igen. Leksands nummer 55 hittade en hög maska fram till sitt fjärde mål de senaste fem matcherna – med 13 sekunder kvar av ordinarie tid.


Vackra straffar

Efter en mållös förlängning som Ängelholmarna dominerade när det kommer till puckinnehavet, var det för andra matchen i rad dags för straffar för Leksand.


I torsdags blev det en utdragen historia där Spencer Abbott blev enda målskytt. När detta var över kunde vi konstatera att han blivit det igen – ihop med Marek Hrivik.


Samtidigt som Juvonen endast släppte en puck förbi sig och hade sin högerstolpe med sig vid Rögles sista straff, kunde vi konstatera att Leksand vunnit en oerhört viktig extrapinne.

Abbott och Hriviks straffar (C More)

I en annan del av Sverige tappade Linköping sent en 2-0-ledning till förlängningsförlust hemma mot Brynäs. Detta gjorde att Leksand knaprade in en poäng på LHC och nu är det ruskigt tajt i botten av SHL-tabellen.

– Vi kommer tillbaks och gör en riktigt bra andra- och tredjeperiod. Man får nästan gåshud, sade Ahnelöv om segern till C More efteråt och fortsatte:


– Vi är riktigt trötta på att förlora och måste verkligen våga vinna annars vinner man ingenting. Det var riktigt skönt att se den (kvitteringen) gå in. Det var vi värda.


Härnäst väntar Örebro hemma i Tegera Arena på torsdag nästa vecka.

Matchfakta

Rögle - Leksand 2-3 efter straffar (1-0, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)

Skott: 37-33 (12-9, 7-7, 13-11, 5-5, 0-1)

Utv-min: 4-6 (0-4, 2-0, 2-2, 0-0, 0-0)

Publik: 5051 (Catena Arena)


1-0 (03.14) Ted Brithén (Bristedt, Curran) PP1


1-1 (36.03) Jonas Ahnelöv (Trkulja, Hrivik)


2-1 (46.30) Dominik Bokk (Höglander)

2-2 (59.47) Jonas Ahnelöv (Göransson, Hrivik) BP1


Inga mål i förlängningen


Avgörande straff: Marek Hrivik, 2-3